avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC

Buna ziua,
Eu sunt in cic pana in noiembrie, mi am ales varianta cu 1 an si zilele acestea m au sunat de la serviciu sa mi spuna ca punctul de lucru unde imi desfasuram eu activitatea se va inchide luna aceasta si ca ma vor baga in somaj. Insa acum o luna s a mai deschis un punct de lucru si probabil s au facut angajari. Intrebarea mea este, au voie dpdv legal sa ma bage in somaj( indiferent daca au facut sau nu angajari la punctul de lucru nou), tinand cont si de faptul ca firma nu este nici in faliment, nici in reorganizare judiciara? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:31, 5 Septembrie 2013
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Angajatorul va poate oferi si un alt loc de munca iar dvs. il acceptati sau nu.
- Daca a infiintat un alt punct de lucru nu este obligat sa va astepte pe dvs. pana veniti din CCC pentru a-l ocupa.
1. Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ..
..

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Desfiintarea postului este acelasi lucru cu desfiintarea punctului de lucru? Eu am optat pt 1 an de cic in speranta ca ma intorc la sv pt a beneficia de stimulentul de insertie de 500 ron. Ce variante am ca sa pot beneficia totusi de acest stimulent? Multumesc!
Desfiintarea punctului de lucru poate avea ca efect desfiintarea locurilor de munca din acel punct de lucru.

Cam greu de precizat ce variante exact ati avea . Una ar fi incetarea c.i.m. la acest angajator si incheerea unui nou c.i.m. cu alt angajator sau incheierea unui contract civil in baza caruia sa realizati venituri supuse impozitului pe venit.
1. Desfiintarea punctului de lucru inseamna si desfiintarea postului dvs. de la acel punct de lucru, post prevazut in contractul individual de munca (CIM).

2. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa aveti venituri profesionale (din prestarea unei munci).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere la lucru din concediu de crestere copil daianap daianap Buna ziua, momentan sunt in concediu de crestere copil, am optat pentru 1 an, tocmai pentru ca de la hr mi s-a spus ca daca aleg 1an ma voi putea intoarce ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie, revenirea din ccc si modificarea c.i.m. ContSters318511 ContSters318511 Momentan sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani(copilul face 2ani in octombrie) mau sunat de la locul de munca daca nu as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)
Cum ma protejeaza stimulentul de insertie? Irinamatei Irinamatei Doresc sa stiu daca sunt protejata de stimulentul de insertie atunci cand revin la munca mai devreme din CCC si angajatorul hotaraste sa ma mute intr-un punct ... (vezi toată discuția)