avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Examen auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Examen auto

Buna ziua. In urma unui accident rutier am primit 2 ani cu suspendare fara a mi se retine permisul de conducere nici macar o zi si as vrea sa stiu daca pot incepe sa fac scoala de soferi categoria D. Decizia finala a fost data pe 2.04.2013. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:03, 7 Septembrie 2013
In urma hotararii judecatoresti permisul dvs. se va anula, veti putea sustine examen ptr obtinerea unui nou permis dupa un an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Daca urmati o scoala de soferi ptr obtinerea unei alte categorii si obtineti categoria in urma sustinerii examenului aceasta se va anula, in consecinta faceti degeaba scoala acum ptr cat. D deoarece scoala este valabila un an de la finalizarea cursurilor.

Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
Hotararea judecatoreasca a fost luata pe 2.04.2012 iar mie nu mi-au retinu permisul. Eu execut pedeapsa, mai am 7 luni si trec cei 2 ani de inchisoare cu suspendare.
De la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti socotiti termenul de un an cand puteti sustine examen ptr obtinerea unui nou permis de conducere chiar daca pedeapsa a fost de 2 ani cu suspendare.
Acum depinde si ptr ce ati fost condamnat si care sunt conditiile condamnarii cu suspendare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare permis auto laurentiuu laurentiuu in martie 2013, in urma unui proces penal in care am fost inculpat (vatamare corporala din culpa), am primit doar o amenda penala. Cand am fost la politie sa ... (vezi toată discuția)
Ajutor - alcool la volan, mi se anulează permisul sau mi se restituie? B266mar B266mar Buna ziua! m-au prins băut la volan și mi-au dat 2 ani cu suspendare,in acest caz se anulează permisul sau mi-l da înapoi după ce mă judec cu ei,A mai ... (vezi toată discuția)
Anularea permisului de conducere in urma unui accident rutier cu victime. violeta29 violeta29 Buna ziua ! In urma unui accident rutier cu victime mi-a fost deschis caz penal, iar hotararea judecatoreasca a fost de 2 ani cu incercare de reabilitare. ... (vezi toată discuția)