avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile pacientului in UPU
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile pacientului in UPU

Buna ziua! Imi poate spune cineva, va rog, care sunt drepturile unui pacient care se prezinta la UPU si care este legislatia care se aplica? De exemplu, ma intereseaza daca unui pacient poate sa i se refuze primirea in UPU, considerandu-se ca nu este urgenta, dar asta fara a fi consultat; daca trebuie sa i se comunice clar diagnosticul si tratamentul care urmeaza a i se aplica; daca poate sa refuze un anumit tratament sau medicament. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: guiualina , utilizator 17:41, 6 Septembrie 2013
Medicul este cel in masura sa stabileasca daca este sau nu urgenta.
Daca medicul rgreseste jespunde raspunde juridic.
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pai cum decide daca este sau nu urgenta, fara sa consulte pacientul? Nu exista legislatie in vigoare?
Eu ma gasit urmatorul document legislativ:

"ORDIN Nr. 1706 din 2 octombrie 2007
privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor (Text în vigoare începând cu data de 23 martie 2009)

ART. 43 Este interzis refuzul acordării asistenţei medicale de urgenţă unui pacient care solicită acest lucru fără evaluarea stării acestuia de către un medic din cadrul UPU sau CPU şi stabilirea lipsei unei afecţiuni care necesită îngrijiri medicale în cadrul UPU/CPU şi eventuala internare a pacientului."

Este valabil? Mai exista si alte prevederi?
Puteti face o sesizare la Directia de Sanatate Publica si/sau la Colegiul medicilor.
Multumesc mult. Nu e cazul acum, s-a petrecut acum mai bine de 1 an, dar recent a mai patit o cunostinta cu copilul la fel si as fi vrut sa stiu ce prevede legea, alta data (sper sa nu fie cazul), sa ma prezit cu legea la mine, ca sa nu mai fiu refuzata. De fapt, eram cu un bebelus de doar 9 luni, cu febra 39,8; fiind vorba de copil, niciodata nu stii cand e ceva grav, el nu poate sa spuna.
Si mai am o nelamurire. Aceste drepturi ale pancientilor nu ar trebui sa fie afisate in unitatea medicala? Asa cum sunt societatile comerciale obligate sa afiseze de ex. telefonul de la Protectia Consumatorului, autorizatii etc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
guiualina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile pacientului care se prezinta la upu guiualina guiualina Buna ziua! Unde as putea gasi niste prevederi legale, niste norme, legate de drepturile pe care le are un pacient care se prezinta la o Unitate de Primiri ... (vezi toată discuția)
Plata sporuri urgente in sanatate elena1020 elena1020 Lucrez ca asistent medical in sectia boli infectioase care apartine de spitalul judetean de urgenta. Cladirea este separata de spitalul judetean de urgenta, si ... (vezi toată discuția)
Arhiva documente medicale joe17 joe17 Va cer ajutorul intr-o problema .. Care este [b]termenul legal de pastrare in arhiva proprie a unei unitati sanitare, a documentelor medicale[/b] ? Eu am ... (vezi toată discuția)