avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Vreau sa ma inscriu in Uniunea Colegiilor ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Vreau sa ma inscriu in Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici, dar nu pot pentru ca nu sunt angajata pe post, se poate si altfel?

ce as putea face, vreau sa ma angajez ca si consilier juridic, dar am piedici pt ca nu sunt inscrisa in Uniune....mentionez ca abia am terminat masterul anul acesta!
:frantic:X-(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 25 Octombrie 2013
Nu intru intr-o polemica pe aceasta tema cu dvs, dar niciunul din actele invocate nu prevad obligativitatea de a se inscrie in CCJ.
Nici eu nu vrea sa intru..asa ca ...
In tot cazul, ceea ce scrie si numai daca ai bunavointa de a citi ar fi aceea ca in Romania spre deosebire de toate celelelate state membre UE, profesia de consilier juridic este reglementata ca fiind avocatura cu clientela specializata. Adica sa zicem nici institutiile publice nu au dreptul la avocat ales si nici consilierii juridici nu au dreptul (nemijlocit) la clientela privata. In Polonia mai este o reglementare asemanatoare dar doar la nivelul functionarilor statali. In rest, in toata Europa exista profesia de consilier juridic, nereglementata insa, sfatuitori juridici comuni, fara capacitate de a acorda viza de legalitate ca viza conforma, fara capacitate de a compare in fata unui judecator, fara reguli in ceea ce priveste stagiul, definitivatul etc., adica nici vorba sa vezi consilieri juridici la vre-o instanta judecatoreasca franceza, olandeza sau germana.
In fine, pentru mine este un topic inchis. Cred si sper ca nici-o profesie sa nu mai treaca prin ce a trecut aceasta profesie, adica de la profesia de jurisconsult, o profesie extrem de respectata si cu orgoliu la o profesie macinata de propriile incertitudini organizationale si de autodeterminare.
Practic de prea mult timp aceasta profesie, tin la capacitatea de exercitiu pe care o are consilierul juridic roman, si imi e teama ca datorita unui numar important de colegi care chiar daca nu vad unde scrie, ar trebui sa inteleaga ca si daca nu ar fi CCJ tot ar trebui sa fie ceva, ceva care sa o faca si organizata nu numai exercitata.
23 de ani e mult. O cariera aproape.
~ Conținut șters la cerere ~
1. Legea nr.514/2003 prevede:
Art. 8.
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.

Din textul de lege nu reiese aceasta conditie de a fi inscris obligatoriu in CCJ.

Art. 20.
(1) In conditiile prevazute la art. 5, consilierii juridici se pot asocia in structuri judetene, pe ramuri sau domenii de activitate, potrivit intereselor profesionale, si, dupa caz, la nivel national, cu respectarea legii privind asociatiile si fundatiile.
...

Sintagma "se pot " inseamna norma dispozitiva si nu una imperativa.

2. Cunosc destul de bine legislatia din tara si chiar cea din UE, asta ca raspuns la anumite aluzii care se face pe acest topic.
Legat de reglementare problema este a legiuitorului si nu a mea - omul de rand.


3. De la 23 pana la 30 mai sunt cativa ani, daca tot ne legam de activitatea profesionala
Art. 21.
Asociatia profesionala a consilierilor juridici tine evidenta acestora in conditii similare evidentei barourilor de avocati.
Art. 25.
(1) Asociatiile profesionale se vor infiinta si statutele acestora se vor adopta in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Art. 26.
Evidentele consilierilor juridici si actualizarea permanenta a acestora se vor realiza de catre asociatiile profesionale la sfarsitul fiecarui an si se vor comunica prefecturii, consiliului judetean, instantelor judecatoresti, organelor de urmarire penala si baroului din judetul respectiv. (cum?/de cine?/partial? numai de cine vrea?
Art. 12.
(1) La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
(2) Conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator.
(3) De asemenea, in ceea ce priveste definitivarea in functia de consilier juridic, pe baza vechimii in celelalte profesii juridice, se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
(4) Drepturile si obligatiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevazute in actul de numire sau in contractul de munca, inclusiv toate celelalte drepturi ale functiei, pe perioada stagiului.

1.Organizarea profesiei de avocat nu se poate face in lipsa barourilor.
2. Organizarea profesiei de consilier juridic nu se poate face in lipsa asociatiei profesionale.(oricare)

L200/2004

Art. 2. - (1) Activitatea profesionala reglementata reprezinta activitatea profesionala pentru care accesul sau
exercitarea in Romania este conditionata, direct sau indirect, in conformitate cu legislatia romana in vigoare, de
detinerea unui document care sa ateste nivelul de formare profesionala.
(2) Sunt considerate activitati profesionale reglementate activitatile exercitate cu titlu profesional, daca utilizarea
unui astfel de titlu este rezervata doar titularilor unor documente care atesta nivelul de formare profesionala.
(3) Sunt considerate, de asemenea, activitati profesionale reglementate activitatile desfasurate de membrii unei
organizatii profesionale, daca organizatia respectiva:
a) are ca obiectiv fundamental promovarea si mentinerea unui nivel ridicat intr-un anumit domeniu profesional;
b) este recunoscuta prin legea romana in vederea realizarii acestui obiectiv;
c) elibereaza membrilor sai un document care atesta nivelul de formare profesionala;
d) impune membrilor sai respectarea unor reguli de conduita profesionala elaborate de aceasta;
e) confera membrilor sai dreptul de a folosi un titlu profesional sau abrevierea acestuia si de a beneficia de un
statut corespunzator nivelului de formare profesionala.
Art. 3. - (1) Profesia reglementata reprezinta activitatea sau ansamblul de activitati profesionale reglementate
conform legii romane, care compun respectiva profesie in Romania.
(2) Lista profesiilor reglementate in Romania este prevazuta in anexa nr. 2.
(lit.t) - profesia de consilier juridic

PS - 23 de ani (din '90 pana azi)

Alte discuții în legătură

Incadrare jurist neinscris in corpul consilierilor juridici lidi02 lidi02 pot ocupa postul de jurist la o unitate sau e neaparat nevoie de a ma inscrie intai in Colegiul consilierilor juridici/ Multumesc (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa te inscrii in ccj? diana2007 diana2007 speta este urmatoarea: Ana este angajata consilier juridic intr-o institutie publica din 2005. In anul 2006 a fost numita in functie publica - functionar ... (vezi toată discuția)
Neplata cotizaþiei de cãtre consilierii juridici machis machis In anul 2004 m-am înscris în Colegiul consilierilor juridici şi am plătit cotizaţia timp de 4 ani, după care am renunţat. Menţionez că am terminat ... (vezi toată discuția)