Am mai citit despre acest subiect pe forum, dar as dori sa si aflu ce este de facut.
Locuiesc intr-un apartament de 2 camere impreuna cu prietenul meu, de mai bine de 1 an. Suntem inscrisi in cartea de imobil cu nume, CNP si chiar si locul de munca (???) si am declarat de la bun inceput ca in apartament vom locui numai noi doi.
In luna Mai anul acesta am sesizat ca sunt trecute 3 persoane la intretinere, fara ca noi sa fi fost 3 sau mai multi.
Programul de lucru al administratorei fiind destul de strict (Joi, 18:00-20:00, si atat) am preferat sa ii aduc la cunostiinta eroarea printr-o scrisorica pusa la casuta postala a Asociatiei de Proprietari, in ideea ca d-na imi va raspunde si imi va explica ce s-a intamplat, sau va recalcula intretinererea.
Dar...soc! a 2a zi am gasit scrisorica desfacuta, fara nici o notita, in casuta mea postala. Am asteptat urmatoarea intretinere, sperand ca va fi recalculata, dar .. nimic.
.
Explicatiile presedintelui si ale administratorei:
1. In urma sesizarii verbale a 2 vecini(e) cum ca la mine in casa a locuit in luna Mai o domnisoara roscata, grasuta si cu parul lung, asociatia a decis adaugarea ei la cota de intretinere. - I-am explicat ca nu este adevarat si i-am evidentiat faptul ca persoana descrisa a locuit o perioada la apartamentul de langa mine. Mai mult de atat, domnisoara imi si plimba cainele conform spuselor vecinilor. O alta domnisoara de la blocul alaturat, are un catel, aceeasi rasa, si anume Beagle, care seamana cu al meu.
Dupa ce am explicat aceste lucruri, d-nul presedinte a ridicat neputincios din umeri, si-a cerut scuze si a spus ca nu se va mai intampla, dar ca banii nu ii poate restitui, si nici nu poate sa ii scada din urmatoarea intretinere. =D> DAR! Ca daca data viitoare cand vor mai fi astfel de sesizari, acestea se vor face in scris. Lucru care ma incalzeste enorm #-o.
2. Nu a existat nici un raspuns la scrisorica mea, pe motiv ca eu am adresat scrisoarea D-nei Administrator, care este o simpla angajata, si nu D-nului Presedinte care de fapt ia aceste decizii. #-o
3. Am fost amenintata cu Fiscul (dupa parerea lor eu stau ilegal acolo), care va veni sa verifice actele conform carora sunt in legalitate in acel apartament =D> ... pentru ca asa se rezolva probleme in Romania. Aruncam cu gaina moarta de la unu la altul.
Intrebarea mea este: unde pot face plangere pentru adaugarea abuziva a acelei prietene imaginare? Sunt din Bucuresti, buletinul il am pe sectorul 6, insa de locuit locuiesc in sectorul 3. Ma duc la sectorul 3, corect?
Deasemenea, este legal ceea ce a facut d-na administrator? Se poate baza numai pe sesizarile verbale a 2 vecini? Este corecta decizia de a nu recalcula intretinerea sau restitui banii, atata timp cat le dovedesc ca se inseala?
Rezolvarea ar fi fost simpla si fara comentarii in plus.
Daca au recunoscut greaseala, ar fi trebuit ca in luna urmatoare sa va fi trecut cu 1 persoana, urmand ca in lunile urmatoare acesteia sa se revina la numarul de 2.
Asta am cerut si eu si mi s-a refuzat aceasta solutie pe motiv ca facturile au fost deja platite #-o.
Pentru acest lucru as dori sa fac o plangere la adresa asociatiei, tinand cont ca presedintele ridica din umeri. Unde pot face plangerea? Primarie sau Politie? Au baza legala sa faca asa ceva?
Daca amiabil nu solutionati,sesizati oficial problema cu care va confruntati la serviciul specializat din primarie
Nu ati precizat calitatea dvs,proprietar ,chirias ?
MAnterior sesizarii oficiale la serviciul din primarie,in temeiul disp 12A c si d din HG nr 1588/2007,in termen de 10 zile de la afisarea listei de intretinere formulati contestatie impotriva valorii cotei de intretinere
Solicitati ca presedintele de asociatie de proprietari sa precizeze concret temeiul legal de impunere persoana in plus la calculul cotelor de intretinere
Datorita faptului ca nu am avut un raspuns / o rezolvare la solicitarea mea, au intervenit si restantele la intretinere. Drept urmare am primit un plic de la un cabinet de mediere ce continea o invitatie la o sedinta de mediere.
Neconsiderand necesara aceasta mediere, am intrat in contact cu persoana specificata in invitatie, cu 3 zile inainte de termenul stabilit pt sedinta, i-am explicat ca nu ma voi prezenta din lipsa de timp si i-am spus ca intretinerea va fi platita integral in acea saptamana. Lucru care s-a si intamplat.
Stiind cum merg lucrurile pe la noi prin tara, am intrebat-o pe dna de la cabinet de costuri. In invitatie nu este specificat nici un cost. Dansa mi-a raspuns, citez: "Daca achiti suma restanta, nu v-a exista nici un cost nici pt tine si nici pentru asociatie".
Dar ce sa vezi? La inceputul lunii mi-a fost trecuta la intretinere suma de 110RON. Pentru aceasta suma, dna administrator mi-a falfait o chitanta de 770RON, fara a putea demonstra ca in aceasta suma intra si "sedinta" mea.
Atatat timp cat nu a fost nevoie de mediere, nu a existat nici informarea gratuita si nici medierea propriu-zisa, este normal sa fiu taxata?
Multumesc!
Deci la Primarie, am inteles.
Problema cu statutul meu este ca nu sunt nici proprietar, nici chirias (prin chirias inteleg persoana care plateste chirie :">) Intre mine si proprietar exista un contract de imprumut de folosinta, proprietarul fiind o persoana apropiata mie.
Cererea respectiva mi-a fost complet ignorata pe motiv ca am adresat-o administratorei si nu presedintelui. In urma ultimei discutii cu presedintele, dansul nici nu cunostea problema...
Teoretic,legal si moral,presedintele de asociatie detine obligatia sa clarifice suspiciunile sau aspectele neclare,oricarei persoane care i se adreseaza
Acum...mai exista si presedinti mai gomosi,care o data ajunsi in functie mai uita din respect si din responsabilitate si apreciaza ca poate raspunde pe criterii de amicitie,
simpatie,etc
Daca proprietarul de fapt si de drept este alta persoana,pentru a indeparta eventualitatea ca presedintele de asociatie sa refuze sa raspunda pe considerentul ca detine obligatii numai fata de proprietar,ar trebui sa solicitati proprietarului apartamentului fie sa redacteze inscrisul,fie sa va incheie imputernicire prin care sa ii reprezentati interesele in relatiile si fata de reprezentantii asociatiei de proprietari