avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adaugarea abuziva a unei persoane la cota de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adaugarea abuziva a unei persoane la cota de intretinere

Buna ziua,


Am mai citit despre acest subiect pe forum, dar as dori sa si aflu ce este de facut.

Locuiesc intr-un apartament de 2 camere impreuna cu prietenul meu, de mai bine de 1 an. Suntem inscrisi in cartea de imobil cu nume, CNP si chiar si locul de munca (???) si am declarat de la bun inceput ca in apartament vom locui numai noi doi.
In luna Mai anul acesta am sesizat ca sunt trecute 3 persoane la intretinere, fara ca noi sa fi fost 3 sau mai multi.
Programul de lucru al administratorei fiind destul de strict (Joi, 18:00-20:00, si atat) am preferat sa ii aduc la cunostiinta eroarea printr-o scrisorica pusa la casuta postala a Asociatiei de Proprietari, in ideea ca d-na imi va raspunde si imi va explica ce s-a intamplat, sau va recalcula intretinererea.
Dar...soc! a 2a zi am gasit scrisorica desfacuta, fara nici o notita, in casuta mea postala. Am asteptat urmatoarea intretinere, sperand ca va fi recalculata, dar .. nimic.
.
Explicatiile presedintelui si ale administratorei:

1. In urma sesizarii verbale a 2 vecini(e) cum ca la mine in casa a locuit in luna Mai o domnisoara roscata, grasuta si cu parul lung, asociatia a decis adaugarea ei la cota de intretinere. - I-am explicat ca nu este adevarat si i-am evidentiat faptul ca persoana descrisa a locuit o perioada la apartamentul de langa mine. Mai mult de atat, domnisoara imi si plimba cainele conform spuselor vecinilor. O alta domnisoara de la blocul alaturat, are un catel, aceeasi rasa, si anume Beagle, care seamana cu al meu.
Dupa ce am explicat aceste lucruri, d-nul presedinte a ridicat neputincios din umeri, si-a cerut scuze si a spus ca nu se va mai intampla, dar ca banii nu ii poate restitui, si nici nu poate sa ii scada din urmatoarea intretinere. =D> DAR! Ca daca data viitoare cand vor mai fi astfel de sesizari, acestea se vor face in scris. Lucru care ma incalzeste enorm #-o.
2. Nu a existat nici un raspuns la scrisorica mea, pe motiv ca eu am adresat scrisoarea D-nei Administrator, care este o simpla angajata, si nu D-nului Presedinte care de fapt ia aceste decizii. #-o
3. Am fost amenintata cu Fiscul (dupa parerea lor eu stau ilegal acolo), care va veni sa verifice actele conform carora sunt in legalitate in acel apartament =D> ... pentru ca asa se rezolva probleme in Romania. Aruncam cu gaina moarta de la unu la altul.

Intrebarea mea este: unde pot face plangere pentru adaugarea abuziva a acelei prietene imaginare? Sunt din Bucuresti, buletinul il am pe sectorul 6, insa de locuit locuiesc in sectorul 3. Ma duc la sectorul 3, corect?
Deasemenea, este legal ceea ce a facut d-na administrator? Se poate baza numai pe sesizarile verbale a 2 vecini? Este corecta decizia de a nu recalcula intretinerea sau restitui banii, atata timp cat le dovedesc ca se inseala?

Va multumesc!!

Imi cer scuze pentru textul lung :flowersblue:
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:02, 13 Septembrie 2013
Ca sa va poata invita la sedinta de mediere gratuita trebuiau sa aiba dreptul sa va dea in judecata (sa fiti restantiera mai mult de trei luni).
Era totusi mai bine daca va duceati la sedinta, fiindca puteati discuta de fata cu cineva neutru problemele dumneavoastra.
Mai mult, trebuiau sa va notifice sa platiti suma restanta.

Si un sfat, bazat pe experienta personala, daca ajungeti cumva la proces, pe langa contestara sumelor pretinse abuziv solicitati si ca Asociatia sa fie obligata sa arate acetele in cauza conform art. 10 din legea 230/2007 a Asociatiilor de propietari, altfel, Asociatia nu e obligata sa arate actele si puteti sa pierdeti procesul, asa cum l-am pierdut eu.
Un mic follow-up:

12.09.2013 - proprietarul apartamentului a vrut sa ii faca o mica vizita administratorei pentru a intelege mai bine problema si din punctul dansei de vedere. Programul de incasare este Joi, 18:30-20:30. La 20:10 proprietarul a urcat la casierie dar poc! era totul inchis, lumina stinsa and so on. Am urcat si eu, zicand ca poate nu stie :P unde este casieria, dar la fel, totul inchis. Pe scara blocului a intalnesc cu o vecina care imi confirma programul si imi motiveaza lipsa ca ... "poate nu mai avea ce sa faca acolo si a plecat acasa"...
Bun, ajung inapoi acasa si il sun pe presedintele asociatiei. "Dnul Xulescu, am promis ca platesc azi intretinerea, dar nu am cum, ca dna nu e la casierie de aprox 30 d minute". Rezolva presedintele situatia, urc in 5 minute sa platesc. Ii transmit presedintelui ca am 2 cereri de depus. 1 pentru scoaterea de la cota de intretinere a 1 persoane (prietenul este plecat pana in decembrie) si inca 1 pt recalculare. Mi se raspunde cu: "Cererea de recalculare trebuie sa fie insotita de contractul de inchiriere, altfel nu ti-o iau in seama" si inchide telefonul. Bun...o fi vreo lege noua...
Merg la casierie, cer factura separata pentru sedinta de mediere si mi se refuza, pe motiv ca face parte din intretinere. "Cum..nu e un cost suplimentar? Nu va cer factura separata pt apa, gaze, etc, va cer pentru un cost suplimentar". NU NU si iar NU. Mi-a dat factura separata pentru "Fond Rulmen" :D .
Platesc ce e de platit, imi intinde chitantele si restul de 1 leu si imi zice: Hai ia-ti banii si valea.
Imi face observatie pe un ton f rastit ca "e ultima data cand iti mai incasez intretinerea inafara orelor de program". Ii raspund..."obraznic" evident, ca eu am fost aici in orele de program si dansa nu.
Ii spun ca am 2 cereri de depus, refuza, "sunt inafara programului, nu ma intereseaza"...aaaaa...dar banii ii incasezi hahaha. Bun. In timp de vorbeam in continuare pentru a-mi sustine cauza, dansa isi strange toate cele, iese din incapere si inchide lumina. Eu vorbeam inca. Ies si eu, ca de...mi-e frica de intuneric si imi spune urmatoarele:
"nici o recalculare, ce recalculare?"
"dna...este o cerere adresata dnului presedinte, decizia este a dansului si a comitetului executiv si conform legii am obligatia sa o depun in termen de 10 zile de la afisarea cotei de intretinere. Iar dvs ca si delegat al presedintelui, aveti obligatia legala sa o intregistrati".
"sa nu aud! esti o nesimtita si o obraznica si de cand ai venit tu in bloc, ne-ai umplut de tigani!" Bun. Frumos. Limbaj demn de o doamna.
Cobor la mine, scriu pe cerere : "Mentionez ca dna administrator a refuzat inregistrarea cererii prezente in termenul legal de 10 zile de la afisarea cotei de intretinere".
Mai mentionez si calitatea mea de comodatara in baza contractului de imprumut de folosinta incheiat intre subsemnata si proprietar si scap subtil ambele scrisorici in cutia postala a asociatiei de proprietari.


Astept 7 zile (hai sa zicem lucratoare) si revin cu detalii. Sau revin mai devreme, in functie de caz.

Ah...PS: cum imi plimb eu catelul singurica in fata blocului de dimineata, ma mai bag in seama cu o vecina..doua. Aflu dis de dimineata ca dna in cauza, si anume administratora blocului, este renumita in zona ca ... sa zicem...frumos...o mica frauduloasa "care" este ea frauduloasa in ceea ce priveste cotele de intretinere afisate si alte manarii.

Va pup!
Hai sa nu mai zicem ce zic vecinii, hai sa zicem ce e vazut cu ochii, auzit direct cu urechile, vazut in documente si....patit pe propria piele.
Vorb-aceea..."gura lumii-i sloboda si n-o inchide decat pamantul"....

Deci asteptam impreuna cu dv. desfasurarea evenimentelor.
Corect, ai o foarte mare dreptate.
Insa afland ceea ce am scris mai sus, mi-am demonstrat mie ca nu sunt exagerata si ... am vrut sa impart acest sentiment cu toata lumea :P

Apreciez enorm tot ajutorul acordat pe acest forum. :thumbup:

O intrebare mai am ... ma poate trimite cineva spre legea / HG care ma obliga sa prezint asociatiei actul / documentul / contractul in baza caruia locuiesc in acel apartament?
Am citit din scoarta in scoarta atat 230/2007 cat si HG 1588/2007 si nu am gasit nimic de acest gen.

Multumesc!
Nu.
Asociatia de proprietari administreaza proprietatea comuna si fondurile asociatiei, nu proprietatile individuale ale celor care locuiesc in condominiu.

Ce face omul cu locuinta lui, fie locuieste personal, fie o inchiriaza in baza unui contract, fie cedeaza dreptul de a locui unei rude, unui prieten fara a intocmi neaparat un contract, este numai treaba proprietarului.

Dar, este obligatoriu ca cel care locuieste, sub o forma sau alta, sa se prezinte la administrator sau la persoana care detine si actualizeaza cartea de imobil, cu actul de identitate, pentru a fi trecuta in aceasta. Si, de asemenea, daca nu este proprietar si locuieste mai mult timp, trebuie sa-si ia viza de resedinta de la sectia de politie in raza careia se afla condominiul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator asociatie de proprietari lizica lizica Buna seara, Poate un Administrator al Asociatiei de Proprietari sa fie inlouit, prin imputernicire, de catre fiica acestuia? (vezi toată discuția)
Actiune in justitie pentru recuperare datorii dan_crihan dan_crihan Buna ziua, Pentru recuperarea datoriilor la cheltuielile de intretinere de la un rau platnic; Va rog sa ma clarificati in urmatoarele probleme: a) daca ... (vezi toată discuția)
Asociatiile de locatari platesc taxa de timbru judiciar atunci cand isi cheama restantierii in judecata? legal23 legal23 Am fost dat in judecata de catre asociatia de locatari pentru recuperarea sumei de 4000 lei reprezentand restante la chltuielile de intretinere. Practic, in ... (vezi toată discuția)