avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recalculare cota - parte indiviza de proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recalculare cota - parte indiviza de proprietate

Buna seara . Ma confrunt cu o situatie ce doresc sa o supun atentiei dvs.pentru un raspuns competent. Conform contractului de vanzare-cumparare apartamentul ( 3 camere constructie 2010 ) are o suprafata utila de 85,75 m2, terasa de 115,74m2 si doua balcoane a 3,10m fiecare duc la suprafata totala de 207,69m , parcarea la subsol 20,05m2 si boxa 5,97 m . Am cota parte indiviza de proprietate = 1,44% ,dubla fata de ap. identice pe tronsonul de 11 etaje . Va rog sa-mi spuneti care este cota indiviza corecta si cum obtin recalcularea ei. Multumesc mult pentru ajutorul acordat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:18, 15 Septembrie 2013
In manualul d-lui Opaina am citit ....

Acest domn nu este Dumnezeu pe pamant, ceea ce spune el este fix = 0, asociatiile de proprietari au la dispozitie Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.
Apartamentele ( 4 ) de la parterul blocului au fiecare o terasa de 40 m2 care nu le influienteaza cota -parte indiviza .

Aici este o alta problema, daca sunt apartamente care au terase si pe unii ii trece si pe altii nu atunci este o problema. Poate acele apartamente nu au in contract acele terase si le folosesc abuziv, poate fac parte din proprietatea comuna si atunci este o alta discutie, dar daca le au trecute in contractul de vanzare-cumparare (ca dumneavoastra), atunci trebuie sa fie trecuti acei proprietari la plata.
Legea 230/2007 art. 3:
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;

Asadar "suprafa utila a proprietatii individuale" si nu suprafata utila a apartamentului.
Si balconul este individual, dupa cate stiu eu. Si totusi nu e luat in calcul la suprafata utila. Si nisele caloriferelor sau locul pe care se afla sobele de incalzit, acolo unde exista, sunt individuale, dar se exclud din suprafata utila.

Aici poate ca e bine de spus ca in arhitectura blocurilor, unele din apartamente, chiar plasate unele sub altele, au balcoane mai mari sau mai multe decat altele. Dar la calculul suprafetei utile balcoanele, multe, putine, mari sau mici, nu sunt luate in calcul. Apartamentele sunt considerate egale din punct de vedere al cotei-parti indivize, desi proprietatea individuala la unele e mai mare, la altele mai mica, din cauza balcoanelor diferite ca suprafata sau numar.

Cred ca e riscant sa facem departajarea intre proprietatea individuala si apartament, caci in HG 1588/2007, norme care aplica legea 230/2007 spune:
Art. 45. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafetele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta....
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)
Supraf utila - boxa filip01 filip01 Legea noua 196/2018 spune ca chelt pe cota parte indiviza se aloca functie de % de supraf utila a fiecarui proprietar. In blocul meu, cu boxe la subsol, supraf ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)