Am avut un accident in primavara,accidentand un pieton ce traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.In urma probelor de sange mi a iesit alcool sub limita de 0.8 la mie.Dosarul a trecut de politie iar la parchet a fost clasat cu NUP(pt ca victima nu a depus plangere in utma imapacarii).Acum dupa 4 luni cei de la politie au zis ca nu mi poate restitui permisu pe motiv ca se aduna lunile pt aciident plus lunile pt alcool si ar iesi vreo 7 luni in total.
Eu stiu ca legea spune asa:
"Art. 214.
(1) In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zille"
Este posibil sa mi se retina pentru 7 luni?Si daca da in baza carei legi?
Politia nu poate suspenda un permis de conducere mai mult de 90 de zile la care se adauga 30 de zile in anumite conditii.
OUG 195
Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce; c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
(1^1) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit.c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.
(2) În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârşeşte, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o nouă faptă prevăzută la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3) şi art.102 alin.(3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
(3) În cazurile prevăzute la alin.(1) şi (2) hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunică titularului de către serviciul poliţiei rutiere, care are în evidenţă contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenţii.
(4) Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenţiei.
(5) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.
(6) În cazurile prevăzute la alin. (1), contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(7) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin.(6), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzută la alin.(1) lit.a) şi b).
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013 cyan, moderator
ART. 214
(1) În cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.
(2) Când o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie
Textul de lege la care va raportati se refera la doua sau mai multe contraventii constatate prin acelasi proces verbal, ceea ce zic ca nu este cazul dvs.
Eu zic ca se pot aplica distinct perioadele de suspendare si ce spun cei de la politie poate corespunde adevarului.
In opinia mea este o apreciere gresita a textului de lege ca nu se poate suspenda permisul pe mai mult de 120 de zile, cititi si alin.2 si o sa intelegeti.
Pai asta incerc sa inteleg:pe procesul verbal de anulare permis scrie clar ca nu am acordat prioritate pe trecere de pietoni ,accidentand pietonul iar la etilotest a reiesit ca eram sub influenta alcoolului.Deci ambele infractiuni au fost constatate in acelas timp si in acelas loc deci nu poate fi vorba de infractiuni la perioade si locuri diferite.In acest caz de ce nu ar intra sub sfera art 204?
Prevederea alin. (2) a art. 214 se poate aplica doar in cazul in care persoana mai savarseste o contraventie ptr care se prevede suspendarea permisului de conducere in perioada in care are drept de circulatie, adica in perioada valabilitatii dovezii cu drept de circulatie.
In cazul de fata, conducatorul auto a primit in mod sigur o dovada fara drept de circulatie deoarece in urma testarii cu etilotestul a fost depistat sub influenta bauturilor alcoolice.
Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b) şi art.102 alin.(3) lit.a) – c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
Art.102. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte: a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
In consecinta, consider ca nu se pot aplica prevederile art. 214, alin. (2), respectiv, doua perioade de suspendare deoarece faptele nu au fost constatate in perioade diferite de timp, "dovada" fiind "dovada inlocuitoare fara drept de circulatie".
Vatamare corporala
razzu
Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti si pe mine cu o problema: am fost implicat acum o luna intr-un accident rutier- eram pe un drum principal in oras si m-am ... (vezi toată discuția)