Care este procedura de divort in cazul in care partile nu mai locuiesc impreuna (domicilieaza in doua parti diferite ale tarii) de 20 de ani . Din legaturi ocazionale sotia are doi copii inca sub 18 ani .
Divortul se depune la Judecatoria in raza careia domicilieaza sotul ? Este nevoie , in acest caz , de actiune de tagada paternitatii , fiind evident ca acei copii nu sunt , nici nu pot fi, copii sotului ? Examinarea ADN este prea costisitoare , iar sotul nu-si poate permite investigarea de acest fel .
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
Daca si sotia este de acord, puteti divorta in termen de 30 de zile , depunand o cerere la notar, sau la primarie/starea civila , taxa este cca 30 -50 lei.
taxa de timbru pt pct c) e de 100 de lei, iar daca ajung la un acord, e 200.
Nu pot divorta la starea civila pt ca au copii, iar la notar costa cel putin 1000 de lei tot pt ca au copii. Numai in instanta e indicat sa divorteze pt ca au de rezolvat si cu tagada. Pt tagada de paternitate are termen de 3 ani de cand a aflat de nasterea copiilor.
Poate scapa de test daca si soata recunoaste ca nu sunt ai lui. Poate beneficia daca nu isi permite costurile de ajutor public judiciar, cererea se depune la aceeasi instanta.
Cererea se depune la judecatoria de pe raza ultimului domiciliu comun sau, daca nu au avut un domiciliu comun, la judecatoria de pe raza domiciliului paratului.
Va trebui sa se informeze la mediator si sa prezinte actul incheiat de acesta.
Va veti judeca la domiciliul paratei.
Daca domiciliaza in alta localitate va fi complicata situatia.
Tot complicata va fi situatia si daca nu cunoasteti unde domiciliaza actualmente.