avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Ma adresez dvs. la rugamintea unui vecin cu urmatorul subiect la care nu am putut sa-i dau un sfat,nefiind competent.
Decedeaza mama si in urma decesului se dezbate mostenirea ,tatal impreuna cu cei doi copii care renunta in favoarea tatalui la dreptul lor de mostenire.
Tata recasatorit, achizitioneaza o locuinta intr-un alt oras ( cu banii obtinuti prin vinderea vechii locuinte ). Decedeaza tatal - cu doi copii din prima casnicie,in locuinta ramanand sotia-fara copii. Dupa o perioada de timp decedeaza si sotia si prin intelegere, ramane sa locuiasca in casa(pentru a nu fi vandalizata) sora defunctei. In Anexa 24 sunt inregistrati 3 mostenitori: cei doi copii ai defunctului si sora defunctei. Aceasta nu are mostenitori si intre timp decedeaza.
Intrebarea este cum se dezbate succesiunea si cu cine avand in vedere ca sunt doi copii mostenitori in viata iar sora defunctei sotii a decedat si ea si nu are mostenitori. Cazul este putin incalcit pentru cunostintele mele in materie de dezbaterea masei succesorale si nu m-am incumetat sa dau un sfat fara temei legal. Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 21:25, 8 Septembrie 2013
După decesul tatalui, mostenitorii sunt (sub conditia acceptarii succesiunii):

- cei doi copii, cu cota de 3/4 din casa
- sotia supravietuitoare, cu cota de 1/4

La decesul sotiei supravietuitoare, in lipsa de descendenti, cota de 1/4 a acesteia este culeasă de sora sa.

După decesul surorii defunctei, cota acesteia din urma va reveni, în lipsa de mostenitori, statului.
Multumesc pentru raspuns. Ar mai fi intrebarea: cum se face diviziunea in situatia cand cei doi mostenitoriar vor sa intre in posesia mostenirii in vederea vanzarii ei avand in vedere ca niciunul nu locuieste in orasul respectiv si nici nu ar vrea sa locuiasca in acel imobil,fiecare avand propria locuinta. Se va face prin notariat ? Care sunt pasii ?Multumesc.
petricadracea a scris:

Tata recasatorit, achizitioneaza o locuinta intr-un alt oras ...


Daca imobilul ramas de pe urma decesului tatalui a fost cumparat in timp cat era casatorit legal cu cea de-a doua sotie, aceasta ca sotie supravietuitoare nu va avea 1/4, ci mai intai va avea 1/2 fiind bun comun dobandit in timpul casatoriei, la care se adauga 1/4 din cealalta jumatate.
La decesul acesteia, o va mosteni sora, care la randul ei daca a decedat si nu are mostenitori, se va declara mostenirea vacanta si o culege statul.
Banii proveneau din vanzarea unui bun propriu, deci imobilul era bun propriu chair daca era achizitionat in timpul casatoriei, este subrogatia cu titlu universal.
In speta expusa de dvs veti cere iesirea din indiviziune cu statul.
Joha a scris:

Banii proveneau din vanzarea unui bun propriu,...

Asta trebuie dovedita, iar daca cineva are interes, poate incurca situatia, pentru ca sotia de la acea vreme ar fi putut sa aibe o contrubutie.
Dar, se pare ca nu exista nimeni cu astfel de pretentii, nemaifiind mostenitori din partea acesteia.

Alte discuții în legătură

Succesiune anicel anicel Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema de succesiune: Parintii mei au locuit intr-un apartament de 4 camere pana acum cativa ani cand mama a ... (vezi toată discuția)
Imobil achizitionat inaintea casatoriei adi_2010 adi_2010 Caz concret: Inaintea casatoriei, sotia dobandeste prin act de vanzare-cumparare cu parintii ei pentru un apartament (apartament proprietatea parintilor ei ... (vezi toată discuția)
Impartirea imobilului bub2 bub2 Buna.Dupa moartea mamei,cum se imparte valoarea imobilului intre tata,si cei doi copii?Si cu succesiune,daca tata se recasatoreste,ce avem de pierdut?Si fara ... (vezi toată discuția)