avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil achizitionat inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil achizitionat inaintea casatoriei

Caz concret:

Inaintea casatoriei, sotia dobandeste prin act de vanzare-cumparare cu parintii ei pentru un apartament (apartament proprietatea parintilor ei pana la acel moment).
Dupa doi ani se casatoreste, dupa 3 ani decedeaza.
Parintii sotiei traiesc, aceasta mai are un frate si o nepoata dupa frate.
Apartamentul achizitionat inaintea casatoriei este bun propriu sau nu?
Poate sotul supravietuitor sa ceara impartirea acestuia, desi nu este trecut in nici un act?

In caz afirmativ, cum se face impartirea?
Ce trebuie sa faca familia celei decedate (parinti, frate, nepoata)?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 23:45, 25 Noiembrie 2012
”Apartamentul achizitionat inaintea casatoriei este bun propriu sau nu?” = este bun propriu.
”Poate sotul supravietuitor sa ceara impartirea acestuia, desi nu este trecut in nici un act?”, DA, poate : întrucât potrivit postării dvs., după defuncta soție au rămas atât moştenitori legali (părinţi, fraţi, nepoţi etc), cât şi soţ supravietuitor, acesta din urmă este chemat la mostenire alături de oricare dintre ei, dar partea care îi revine este :
- 1/4 din mostenire, daca vine în concurs cu descendentii defunctei (copii, nepoţi etc);
- 1/3 din mostenire, daca vine în concurs atât cu ascendenti privilegiati (părinţii), cat si cu colaterali privilegiati ai defunctei (fraţii şi surorile);
- 1/2 din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctei;
- 3/4 din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari (bunici etc), fie cu colaterali ordinari ai defunctului (nepoţi de la frate/soră etc).

În absenta acestor persoane sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vina la moștenire, soțul supraviețuitor culege întreaga moștenire.

”Ce trebuie sa faca familia celei decedate (parinti, frate, nepoata)?” = să se adreseze Biroului Notarului Public de la ultimul domiciliu al defunctei, pt dezbaterea succesorală.
Multumesc pentru raspuns.
As mai dori cateva precizari, in masura in care se poate.
1. Cine solicita dezbaterea succesorala? Rudele defunctei (parintii sau fratele) sau sotul supravietuitor?
Presupun ca cel care solicita dezbaterea este obligat sa-i instiinteze pe ceilalti despre acest aspect.

2. Daca la mostenire vin parintii defunctei, fratele acesteia si nepoata (copilul fratelui), pe de o parte si sotul supravietuitor, pe de alta parte, care este cota legala pentru fiecare?

3. In ce masura sotul supravietuitor ar putea instraina (vinde) apartamentul?
1. Poate solicita deschiderea procedurii succesorale oricare dintre mostenitori. Daca partile se inteleg, se depun actele necesare (acte de stare civila, acte de proprietate ale bunurilor care se mostenesc) la un notar public din localitatea unde a avut defuncta ultimul domiciliu, deci se subintelege ca trebuie sa existe comunicare intre ei.
2. Fiecare primeste 1/3.
3. Va putea vinde impreuna cu ceilalti mostenitori, daca toti accepta mostenirea si devin coproprietari... sau pot incheia un partaj voluntar in urma caruia sa-i revina intregul apartament, in conditiile unei intelegeri intre parti (plata unei sulte etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Succesiune stare stare Trebuie sa se faca taxa de succesiune a unchiuli meu.A fot casatorit , nu a avut copii, apartament cumparat inainte de casatorie , dar o parte din rate ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote succesiune Mitika56 Mitika56 Tata-l meu, recasatorit cumpara apartamentul in care locuieste cu noua sotie, sotia dobandeste prin mosterie un apartament de la parintii sai. Sotia moare (nu ... (vezi toată discuția)