Doresc sa stiu ce riscuri pot avea in calitate de cumparator, persoana fizica, cu un antecontract prealabil (depind si eu de o vanzare si as dori sa inchei antecontractele in paralel), al unei garsoniere intr-un bloc nou, finalizat, dar unde firma dezvoltatoare este in procedura de insolventa, cu dosar pe rol (inca nu este data decizia definitiva si irevocabila) ?
Din cate am citit pe internet acest lucru se poate realiza cu acordul creditorilor, al lichidatorului judiciar si / sau al judecatorului sindic dar vreau sa va intreb si pe Dvs. daca nu cumva ma supun vreunui risc, in sensul ca ulterior, din diverse motive, contractul de vanzare-cumparare sa poata fi anulat in instanta si sa ma trezesc ca pierd banii sau am de platit bani in plus ?
Ce ma sfatuiti sa fac, de ce anume ar trebui sa am grija pentru a perfecta un astfel de contract de vanzare-cumparare ?
Va intreb aceste lucruri pentru ca sunt un pic temator si nu vreau sa ma trezesc ca la un moment dat contractul de vanzare-cumparare sa se poate anula in instanta si sa pierd banii pe care i-am dat, sau, peste un timp, sa mi se ceara bani in plus, Doamne Fereste !!!
Precizez ca anuntul de vanzare a fost dat de catre dezvoltatorul imobiliar pe site-ul www.imobiliare.ro, iar pretul mi se pare un pic suspect de mic pentru o garsoniera intr-un bloc nou (desi poate este doar o senzatie, avand in vedere ca am ramas in minte cu preturile exagerate de dinainte de declansarea crizei).
Apropos, am cercetat putin situatia pe net, si am vazut ca dosarul pe rol are termen de judecata, pentru continuarea procedurii de insolventa, la sfarsitul lunii septembrie, iar oferta lor de vanzare cu pret promotional este valabila chiar pana la sfarsitul lunii septembrie, ma gandesc ca nu cumva sa fie o legatura intre aceste doua elemente, este doar o supozitie, nu stiu daca are relevanta acest lucru, doar ma gandeam...
Vreau sa va mai intreb si care este procedura de vanzare-cumparare in acest caz ? Banuiesc ca se realizeaza tot la notar, asa este ?
Mentionez ca nu cred ca voi putea perfecta vanzarea mea complet, pana la sfarsitul lunii septembrie, doar antecontractul la vanzarea mea cred ca se va putea face pana atunci.
Riscul este foarte mare. Puteti cumpara legal de la lichidator, daca a inceput etapa valorificarii bunurilor debitorului .
Nu puteti incheia un antecontract de vanzare cumparare direct cu debitorul, pentru ca odata inceputa procedura insolventei debitorul nu mai poate vinde nimic fara acordul lichidatorului, creditorilor , etc..
Deci, daca ati vazut numarul dosarului de insolventa, puteti afla numele lichidatorului si luati legatura cu acesta.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Da, am aflat numele lichidatorului si probabil, daca ma hotarasc pentru cumparare, voi lua legatura cu acesta.
Intrebare:
Pot cumpara legal de la lichidator, fara nici un fel de riscuri, cu un antecontract in prealabil ?
Ce alte acorduri mai trebuie ?
Care este procedura ? Pot aparea procese ulterioare pe rol, exista posibilitatea ca in cazul declararii falimentului debitorului, eu, ca si proprietar, care am cumparat de la lichidator, cu acordul creditorilor, sa fiu executat silit si sa pierd si garsoniera si banii dati, iar in final sa fiu evacuat ?
Sau ma gandesc si va intreb, daca se poate intampla, pe parcursul procedurii de insolventa, sa se schimbe lichidatorul si daca eu am contract de vanzare-cumparare cu vechiul lichidator, iar contractul de vanzare-cumparare sa fie anulat de catre noul lichidator, in instanta, sau sa mi se mai ceara sume de bani suplimentare ?
Sincer, dupa ce mi-ati dat raspunsul, am devenit mai temator ca inainte si sunt pe cale de a renunta la aceasta achizitie, orientandu-ma catre o garsoniera intr-un bloc mai vechi (1977 - 1990), pe care sa o achizitionez direct de la proprietar, pe piata libera.
Actele prin care lichidatorul vinde bunurile debitorului sunt valabile si nu pot fi anulate deoarece el este imputernicit de instanta si de adunarea creditorilor pentru aceste operatiuni. Lichidatorul nu face antecontract , el incheie direct contract de vanzare cumparare in biroul unui notar.
N-ar trebui sa renuntati la imobilul respectiv, inainte de a contacta lichidatorul, s-ar putea ca pretul sa fie foarte avantajos. Ei scot la vanzare imobilul, daca nu apar cumparatori, scad mereu pretul pana cand reusesc sa-l vanda. S-ar putea ca acum sa fie deja in faza in care accepta cel mai mare pret oferit , fara sa mai plece de la o valoare fixa, deci l-ati putea cumpara la un pret foarte bun.