avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promitent cumparator cu contract in derulare; ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promitent cumparator cu contract in derulare; dezvoltator in insolventa

Buna ziua,

Sunt un promitent cumparator al unui apartament intr-un ansamblu rezidential iar dezvolatorul blocului a intrat in insolventa. Mentionez ca blocul este in stadiu avansat de finalizare. Termenul de livrare stipulat in contract a fost depasit cu mai mult de un an si de asemenea sunt prevazute si penalitati de intarziere pe zi. Doresc sa achizitionez apartamentul in continuare, dar in conditiile contractului sau cu o reducere care sa se situeze undeva la jumatatea cuantumului penalitatilor. Din discutiile purtate cu dezvoltatorul, acesta nu pare dispus sa scada din pret nici macar un sfert din totalul penalitatilor.
Mai pot sa dau dezvoltatorul in judecata daca a intrat in insolventa?
Cum as putea sa obtin un pret cat mai bun, ce mijloace as avea la indemana, in cazul in care nu ne judecam? Ar trebui sa solicit ajutorul administratorului judiciar, am inteles ca are dreptul sa execute contractele aflate in desfasurare, dar poate el sa scada valoarea contractului, are drept decizional? Sau prin notificari scrise as avea mai mult succes?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: seti , utilizator 21:36, 9 Iulie 2010
Singura dumneavoastra sansa este aceea de a lua ceva din sumele rezultate din vanzarea averii debitorului falit.

Ati stat de vorba cu dezvoltatorul? Daca este in procedura de faliment, mai mult ca sigur ca i-a fost ridicat dreptul de administrare, de care se va ocupa lichidatorul judiciar.

Angajati un avocat care sa va consilieze. Procedura insolventei nu este una simpla, iar ca nespecialist riscati sa nu stiti ce aveti de facut.

Banuiesc ca ai incheiat antecontractul inainte de a intra firma in insolventa.
1.Luati legatura cu adm./lichidatorul judiciar, vedeti in ce stadiul se afla insolventa.
2. Grabiti-va sa va inscrieti in tabelul creditorilor.
3.Daca mai puteti, incercati sa va inscrieti in sarcini ( Cartea funciara) antecontractul, daca imobilul este inregistrat in CF.
Consultati un avocat specializat.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
Silvia Renate Mihai , Avocat
@themis & @Mihai S.R.
Dezvoltatorul nu este in faliment, este in proces de reorganizare si s-a deschis procedura insolventei in forma generala si nu se pune inca problema vanzarii averii debitorului. Dezvoltatorul a intrat in insolventa luna trecuta la cererea acestuia.

@Mihai S.R.
Este nevoie sa ma inscriu in tabelul creditorilor daca nu am cerut personal insolventa dezvoltatorului? Doresc mai degraba continuarea contractului si achizitionarea apartamentului, dar la un pret mai mic, decat returnarea banilor de avans.

Pentru problemele in cauza, cui ar trebui sa ma adresez, administratorului judiciar sau dezvoltatorului?

Va multumesc pentru sfaturi.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
seti, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat rala rala Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri in legatura cu un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil. In februarie 2009 am incheiat un astfel de ... (vezi toată discuția)
Faliment vasioanaro vasioanaro o societate care o contractat un credit la o banca a fost in insolventa si apoi a intrat in faliment. Banca nu s-a inscris cu garantia la masa credala( ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans fundy fundy Ma intereseaza sa cumpar o garsoniera intr-un bloc nou nefinalizat.Trebuie sa dau avans si la finalizare diferenta.In cazul in care dezvoltatorul(unele ... (vezi toată discuția)