avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil+ auto instrainate prin inscris sub semnatura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil+ auto instrainate prin inscris sub semnatura privata - valabilitate, includere in masa succesorala

am si eu o problema,daca ma poate ajuta cineva cu o lamurire,multumesc anticipat.In anul 2008,eu imreuna cu sotul meu am facut o chitanta de mana pentru vanzarea unui ap.de 2 camere si a unui autoturism,semnata si de 2 martori,am primit suma solicitata dar nu am mers s-o legalizam la notar,in 2012 sotul meu care avea un copil din alta casatorie,noi nu am avut copii impreuna,a decedat ,vreau sa stiu daca cele vandute (ap.+ masina)mai fac parte din masa succesorala,deoarece fiul sotului vrea deschiderea de succesiune si pe aceste bunuri,ce pot face eu acum?
Cel mai recent răspuns: elenaref , utilizator 16:24, 11 Septembrie 2013
Cota parte din apartament a defunctului face parte din masa succesorala, dar mostenitorii au in legatura cu aceasta aceleasi drepturi si obligatii pe care defunctul si le-a asumat prin chitanta de mana, care reprezinta un antecontract de v/c. Eventual, cumparatorul poate cere incheierea contractului de v/c in forma autentica sau poate cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de v/c.
va multumesc frumos,daca cumparatorul solicita in instanta o hotarare care sa tina loc de v/c,acest ap. si auto nu poate fi bagat la masa succesorala?ne cheama pe noi mostenitori in instanta ,sau solicita direct instantei(mentionez ca atunci cand am facut chitanta,noi am dat si originale (act de proprietate ap. si autoturism)va multumesc frumos
Sumele de bani cu titlu de pret , dobandite in urma instrainarii vehicului, vor fi cuprinse in masa partajabila.
Stoica Ioana a scris:

Sumele de bani cu titlu de pret , dobandite in urma instrainarii vehicului, vor fi cuprinse in masa partajabila.



Numai sumele de bani existente la data decesului pot fi incluse în masa succesorală. Dacă defunctul a cheltuit banii obţinuţi din vînzare (chiar dacă i-ar fi băut pe toţi, scuzată fie-mi francheţea afirmaţiei), astfel încît la data decesului nu există numerar sau sume în bancă, niciun leu nu poate fi inclus în masa succesorală.

1. Autoturismul a fost vîndut prin actul sub semnătură privată, act perfect valabil (sub acest aspect, al formei) pentru înstrăinarea unui bun mobil. Ca atare, nu poate fi inclus în masa succesorală, el nemaiaflîndu-se în patrimoniul defunctului la data decesului. Iar preţul maşinii, indiferent cum l-ar fi cheltuit defunctul, nu se mai află nici el în masa succesorală.

2. În ceea ce priveşte cota din apartament a defunctului, ea face parte din masa succesorală, grevată de obligaţia de vînzare asumată de defunct prin antecontract. Prin urmare, moştenitorii vor fi obligaţi, la cererea promitentului cumpărător, să încheie actul autentic de v/c, în caz contrar promitentul cumpărător fiind îndreptăţit să se adreseze instanţei cu o cerere pentru pronunţarea unei hotărîri care sî ţină loc de contract, aşa cum scria avocatcluj mai sus.

Cît despre preţ, dacă acesta a fost achitat în întregime cu ocazia încheierii antecontractului (sau ulterior, în timpul vieţii defunctului), preţul nu poate intra în masa succesorală. Doar eventualele sume de bani lăsate de defunct (în numerar, în bancă sau sub formă de creanţe băneşti împotriva unor terţi) intră în masa succesorală, dar nu cu titlu de preţ al apartamentului.

Aşa fiind, moştenitorii nu mai pot emite vreo pretenţie asupra preţului încasat de defunct, ci dacă e cazul) doar asupra restului de preţ neachitat.



Sfatul meu pentru elenaref: anunţaţi promitentul cumpărător că soţul a decedat, cu sugestia de a notifica moştenitorii asupra obligaţiei de a încheia actul autentic. Dacă fiul defunctului refuză, promitentul cumpărător se poate adresa instanţei.

Promitentul cumpărător poate, de asemenea, să intervină, cu o cerere de intervenţie în interes propriu, în eventualul proces de partaj pe care l-ar deschide fiul defunctului împotriva dumneavoastră.
va multumesc frumos,daca au fost vandute de amandoi sub semnatura in 2008 si sotul a decedat in 2012,bani i-am cheltuit impreuna,de ce valoarea masini trebui sa faca parte din mostenire?masina a fost doar pe numele meu.

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare ELENA BOSTINA ELENA BOSTINA Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit de promitentii vanzatori in baza Legii 112/1995, promitentii vanzatori fiind sot si ... (vezi toată discuția)
Ce este dreptul rezervatar la o proprietate? alexandru.petri alexandru.petri Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am ... (vezi toată discuția)
Confirmarea expresa a nulitatii unui contract de v-c prin sentinta de partaj judiciar? magda_panduru magda_panduru Buna seara, Va rog sa mi oferiti niste sfaturi intr-o speta: ID a decedat in 2007, copii vor sa faca partaj, cunosc faptul ca acesta a instrainat la ... (vezi toată discuția)