Stoica Ioana a scris:
Sumele de bani cu titlu de pret , dobandite in urma instrainarii vehicului, vor fi cuprinse in masa partajabila.
Numai sumele de bani existente la data decesului pot fi incluse în masa succesorală. Dacă defunctul a cheltuit banii obţinuţi din vînzare (chiar dacă i-ar fi băut pe toţi, scuzată fie-mi francheţea afirmaţiei), astfel încît la data decesului nu există numerar sau sume în bancă, niciun leu nu poate fi inclus în masa succesorală.
1. Autoturismul a fost vîndut prin actul sub semnătură privată, act perfect valabil (sub acest aspect, al formei) pentru înstrăinarea unui bun mobil. Ca atare, nu poate fi inclus în masa succesorală, el nemaiaflîndu-se în patrimoniul defunctului la data decesului. Iar preţul maşinii, indiferent cum l-ar fi cheltuit defunctul, nu se mai află nici el în masa succesorală.
2. În ceea ce priveşte cota din apartament a defunctului, ea face parte din masa succesorală, grevată de obligaţia de vînzare asumată de defunct prin antecontract. Prin urmare, moştenitorii vor fi obligaţi, la cererea promitentului cumpărător, să încheie actul autentic de v/c, în caz contrar promitentul cumpărător fiind îndreptăţit să se adreseze instanţei cu o cerere pentru pronunţarea unei hotărîri care sî ţină loc de contract, aşa cum scria
avocatcluj mai sus.
Cît despre preţ, dacă acesta a fost achitat în întregime cu ocazia încheierii antecontractului (sau ulterior, în timpul vieţii defunctului), preţul nu poate intra în masa succesorală. Doar eventualele sume de bani lăsate de defunct (în numerar, în bancă sau sub formă de creanţe băneşti împotriva unor terţi) intră în masa succesorală, dar nu cu titlu de preţ al apartamentului.
Aşa fiind, moştenitorii nu mai pot emite vreo pretenţie asupra preţului încasat de defunct, ci dacă e cazul) doar asupra restului de preţ neachitat.
Sfatul meu pentru
elenaref: anunţaţi promitentul cumpărător că soţul a decedat, cu sugestia de a notifica moştenitorii asupra obligaţiei de a încheia actul autentic. Dacă fiul defunctului refuză, promitentul cumpărător se poate adresa instanţei.
Promitentul cumpărător poate, de asemenea, să intervină, cu o cerere de intervenţie în interes propriu, în eventualul proces de partaj pe care l-ar deschide fiul defunctului împotriva dumneavoastră.