avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contributie la sanatate - asigurati obligatoriu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contributie la sanatate - asigurati obligatoriu

Buna seara,
Am o nelamurire in ceea ce priveste obligatia unui cetatean strain la plata contributiei la fondul de sanatate. Este un cetatean american, cu rezidenta in Romania, asociat intr-un SRL, fara contract de munca.
In legea 95 scrie ca si cetatenii straini sau apatrizi sunt asigurati pe perioada in care au resedinta in Romania, dar nu inteleg daca sunt asigurati fara plata contributiei.
Mentionez ca el nu tine sa plateasca aceasta contributie, avand in vedere faptul ca are o asigurare privata de sanatate in Romania.
Incerc de cateva zile sa primesc un raspuns de la Casa de sanatate, dar se pare ca n-am gasit inca persoana care sa stie.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 13:39, 23 Martie 2009
Pentru cetatenii straini asigurarea sociala de sanatate este facultativa, iar daca nu doreste sa plateasca o asemenea contruobiotie nu poate fi obligat, daca ar fi avut incheiat contract de munca atunci s-ar fi retinur si virat bugetului de asiguraru sociale si aceste sume pentru sanatate. Oricum dacva are asigurare privata de sanatate nu este nici o problema.
Avand in vedre ca cetateanul american are rezidenta in Romania, inseamna ca a solicitat sau va solicita in curand viza de lunga sedere in Romania. Astfel cetateanu respectiv nu se iincadreaza la categoria de asigurare facultativa
(art 214 din lege 95/2006)
Prin urmare este obligat sa incheie o asigurare la casa de sanatate in raza careia isi are domiciliul. Acesta asigurare va fi solicitata si de Politia Romana la prelungirea vizei de sedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa asigurat la sanatate in fr si ro? GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, Un PFA, cetatean francez asigurat la casa de sanatate din Franta, stiti cumva daca mai are obligatia sa fie si in Romania? Unde pot gasi aceasta ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate pentru cetateni straini din ue mitrache_v mitrache_v Buna ziua! As dori sa stiu si eu care este modalitatea prin care un cetatean strain din Uniunea Europena (mai exact din Germania) poate beneficia de asigurare ... (vezi toată discuția)
Renuntare asigurare medicala din romania Arianrod Arianrod Buna ziua, Am o nelamurire legata de asigurarea medicala din Romania, despre care stiu ca ar fi obligatorie, dar nu stiu in ce conditii devine facultativa. ... (vezi toată discuția)