avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere tutela a unui parinte bolnav
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere tutela a unui parinte bolnav

Buna seara,

Am urmatoarea intrebare daca ma poate indruma cineva: Tatal meu este bolnav de Alzheimer , nu intr-o forma foarte avansata dar totusi se concentreaza greu in anumite zile. Cum pot sa obtin eu sau mama tutela pentru ai ridica pensia . Acum este internat intr-un camin spital particular pentru batrini cu asfel de probleme. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Felicia@madalina , utilizator 00:30, 2 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate proceda la punerea sub interdictie judecatoreasca a tatalui dumneavoastra . De asemenea, solicitati instituirea tutelei asupra acestuia, precum si numirea dumneavoastra ca si tutore .

Cererea se depune la judecatoria in raza careia domiciliaza tatal dumneavoastra .

Se anexeaza, totodata, actele doveditoare ale starii de sanatate ale celui a carui punere sub interdictie se solicita.

Cererea se poate trimite la judecatorie si prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, nefiind obligatorie deplasarea la instanta in vederea depunerii.

Instanta va trimite dosarul la Parchet pentru efectuarea cercetarilor.
Dupa primirea concluziilor Parchetului, cererea va fi solutionata de instanta.

Vor avea loc audieri de catre procurorul ce instrumenteaza cauza si dumneavoastra va trebui sa prezentati doi martori in vederea audierii.

In cadrul procesului va avea loc o expertiza medico-legala psihiatrica , pentru a preciza lipsa de discernamant a tatalui dumneavoastra.

Pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie, se poate solicita numirea dumneavoastra sau a unei rude apropiate , de catre instanta, in calitate de curator special.

Succes.

Va multumesc foarte mult pentru lamuriri! O singura clarificare as mai avea nevoie. Daca poate sa aplice si mama mea (casatorita cu tatal meu de 40 de ani) si care are virsta de 80 de ani impliniti de citeva luni? Adica daca este vreun impediment de virsta in aceste situatii. Eu nu ma aflu in aceasi localitate cu parintii mei.
Opinia mea este ca problema ridicarii pensiei bolnavului si a administrarii drepturilor banesti ale acestuia, poate fi rezolvata si fara punerea sub interdictie a bolnavului.
Astfel, mama dvs.se poate adresa instantei de tutela cu o cerere in vederea numirii sale in calitate de curator pentru ridicarea pensiei si administrarea drepturilor banesti ale bolnavului in interesul exclusiv al acestuia.
Pentru ca am mai raspuns unei intrebari similare, pentru mai multe detalii va invit sa lecturati aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

In cazul in care o persoana sufera de alzheimer, aceasta are momente temporare in care este lipsita de discernamant.

Din aceasta cauza, nu este aplicabila curatela, ci tutela.( institutie ce presupune reprezentarea intereselor persoanelor lipsite de discernamant, incapabile, din punctul de vedere al legii civile ).

Cazuri de instituire
În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:

a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.

Potrivit dispoziţiilor art.106 alin.(2) coroborat cu art. 164 alin.(2) din Noul Cod Civil, punerea sub interdicţie reprezintă o măsură de ocrotire a majorului care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale , din cauza alienaţiei sau debilităţii mintale.
Multumesc pt raspunsuri. Deocamdata mama este trecuta ca a doua persoana autorizata la contul unde intra pensia tatei si deocamdata nu am inceput nici o alta procedura ( tutela,etc). Un motiv este si ca pretul poate fi ridicat, dar am aflat ca trebuie si martori dintre rudele de grad doi,care locuiesc la distanta de orasul nostrum.

Alte discuții în legătură

Procura pentru ridicarea pensiei ralucacornelia ralucacornelia Buna seara! Exista posibilitatea ca pensia unei persoane internate intr-un centru pentru persoane varstnice, cu diagnostic de dementa severa, sa fie ridicata ... (vezi toată discuția)
Ridicarea pensiei pentru batrani bolnavi de alzheimer cvlad1960 cvlad1960 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este procedura pentru a ridica pensia tatalui meu care este diagnosticat cu alzheimer si este internat intr-un centru de ... (vezi toată discuția)
Imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer Valias Valias Buna ziua, As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune: Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de ... (vezi toată discuția)