avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ridicarea pensiei pentru batrani bolnavi de Alzheimer
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ridicarea pensiei pentru batrani bolnavi de Alzheimer

Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti care este procedura pentru a ridica pensia tatalui meu care este diagnosticat cu alzheimer si este internat intr-un centru de supraveghere. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:10, 2 Octombrie 2013
Instituiti curatela conform Noului Cod Civil, Art. 178
Cazuri de instituire
În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;

Persoana bolnava va trebui pusa sub interdictie, ceea ce inseamna o actiune depusa in instanta si- daca in urma probelor administrate (inclusiv expertiza medico-legala) - se va concluziona ca persoana in cauza nu are discernamant, i se va numi un tutore.

Curatela mentionata anterior are valoarea unui mandat si doar pt acte limitate. S-ar putea sa aveti nevoie de puteri mai largi, in functie si de evolutia starii de sanatate a bolnavului.
gerberga a scris:

Persoana bolnava va trebui pusa sub interdictie, ceea ce inseamna o actiune depusa in instanta si- daca in urma probelor administrate (inclusiv expertiza medico-legala) - se va concluziona ca persoana in cauza nu are discernamant, i se va numi un tutore.
Curatela mentionata anterior are valoarea unui mandat si doar pt acte limitate. S-ar putea sa aveti nevoie de puteri mai largi, in functie si de evolutia starii de sanatate a bolnavului.

D-na, se acorda curatela si pt administrarea veniturilor, pt tutela apar discutii intre mostenitori, va zic din experienta.
Eu nu am spus ca nu se acorda curatela pt administrarea veniturilor, ci am spus ca - in cazul unor persoane fara discernamant - apar tot felul de probleme, e nevoie ca cineva sa ia decizii, sa completeze cereri, acte, iar persoana bolnava nu poate si nici curatorul imputernicit doar sa ridice pensia.

Eu am dat sfatul acesta pt timpul cat persoana bolnava se afla in viata, dupa decesul lui nu mai vorbim de o tutela pt ca ea inceteaza la momentul decesului. Nu vad ce probleme apar cu mostenitorii, mai ales ca - pt actele importante vizand patrimoniul - vorbim si despre implicarea instantei de tutela.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate prin act notarial?- tutela maria1956 maria1956 Hristos a inviat! De 20de ani eu ma ocup de parintii mei (cumparare: med.,vizite la medic in orasul de resedinta sau in Bucuresti, sau pe perioada ... (vezi toată discuția)
Obtinere tutela a unui parinte bolnav liana1963 liana1963 Buna seara, Am urmatoarea intrebare daca ma poate indruma cineva: Tatal meu este bolnav de Alzheimer , nu intr-o forma foarte avansata dar totusi se ... (vezi toată discuția)
Imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer Valias Valias Buna ziua, As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune: Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de ... (vezi toată discuția)