As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune:
Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de vreo 3 ani sta la sora mamei.
Mama si matusa mea vor sa vanda casa de la tara in care nu sta nimeni de atatia ani si e in paragina, casa care e pe numele bunicului.
Se poate obtine de undeva o imputernicire in baza carora ele sa vanda casa? Daca da, de unde?
Mama a mers la un notar dar el i-a spus ca nu se poate ocupa de asta, avand in vedere ca bunicul este senil.
Trebuie pus sub interdictie bunicul dvs, chiar daca nu spuneti notarului de ce boala sufera , acesta poate constata ca nu are discernamant, si sa va refuze indeplinirea actului. Deci cum am spus va adresati instantei de tutela pt punerea sub interdictie. Actele de dispozitie insa ale interzisului sunt incuviintate de instanta si numai daca sunt in interesul celui ocrotit.
Pai cum sa fie pus sub interdictie? Suna ..agresiv :)
Pasnic nu se poate? :)
Nu exista o modalitate de a dovedi ca de vreo 15 ani nu sta nimeni in casa aceea, si ca bunicul sta in alta parte si daca tot este un bun de care nu dispune nimeni...
Noul Cod civil
Curatela
Art. 178
Cazuri de instituire
În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.
Art. 179
Competenţa instanţei de tutelă Instanţa de tutelă competentă este:
a) în cazul prevăzut la art. 178 lit. a), instanţa de la domiciliul persoanei reprezentate;
b) în cazul prevăzut la art. 178 lit. b), fie instanţa de la domiciliul persoanei reprezentate, fie instanţa de la locul unde trebuie luate măsurile urgente;
c) în cazurile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d), instanţa de la ultimul domiciliu din ţară al celui lipsă ori al celui dispărut.
Nu trebuie sa va sune a nimic jignitor! Este vorba de acele persoane care nu mai pot lua decizii pentru ele inselej si pentru protejarea lor se instituie aceasta masura.
@cyan ce ati invocat dvs este curatela persoanei capable adica care are capacitatea deplina de exercitiu este cu totul altceva! Atentie!
Curatela
ContSters362803
[b]Buna ziua!
Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani
are certificat de handicap, probleme neorologice mintale
nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Curatela
dona6509
Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)