avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer

Buna ziua,

As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune:

Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de vreo 3 ani sta la sora mamei.
Mama si matusa mea vor sa vanda casa de la tara in care nu sta nimeni de atatia ani si e in paragina, casa care e pe numele bunicului.

Se poate obtine de undeva o imputernicire in baza carora ele sa vanda casa? Daca da, de unde?
Mama a mers la un notar dar el i-a spus ca nu se poate ocupa de asta, avand in vedere ca bunicul este senil.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:25, 7 Aprilie 2013
Conform Noului Cod Civil,persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale,poate fi pusa sub interdictie judecatoreasca.Mama dvs.poate cere instantei ca tatal sa fie pus sub interdictie si sa fie desemnata ca tutore pentru a se ingriji de persoana si bunurile acestuia.Cererea se inainteaza alaturi de dovezile medicale necesare la instanta de tutela de la domiciliul acestuia.Va informez ca si procurorul efectueaza cercetarile necesare in aceste cazuri.
Dar daca bunicul dvs,are discernamant(chiar daca are o anumita boala),poate sa o imputerniceasca pe mama dvs/alta persoana,printr-un inscris autentic, sa-i reprezinte interesele.
Multa sanatate bunicului dvs!
Repet, daca notarul constata ca nu are discernamant nu va indeplini actul! Mai trebuie sa stiti ca odata numit tutore , acesta nu poate sa vanda niciun bun al interzisului fara incuviintarea instantei de tutela , banii fiind redirectionati intr un cont sau pt cumpararea altui bun tot pe numele interzisului, intotdeauna se are in vedere intersul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Curatela dona6509 dona6509 Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)
Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)