avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului la cuplurile necasatorite
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului la cuplurile necasatorite

Buna tuturor,

Am o intrebare referitoare la o prietena. Are un copil de un 1 si 2 luni si copilul are numele tatalui. Ei locuiesc impreuna in casa lui. Ea nu lucreaza , sta acasa si are grija de copil. Ea nu a lucrat niciodata in Romania fiind plecata in strainatate si cand a avut copilul s.a decis sa se intoarca in Romania cu copilul si tatal acestuia.

Ei nu se prea inteleg si ma motivul pt care s.a mutat in Romania a fost doar pt copil dar a realizat ca lucrurile nu vor merge intre ei.

In cazul despartirii care ar fi sansele ca ea sa obtina o custodie permanenta si daca ar putea pleca cu copilul sa locuiasca in strainatate unde ar putea avea un loc de munca si ar putea oferi copilului o viata buna.

Stiu ca au custodie comuna si drepturi egale asupra copilului si ca e nevoie si de acordul parintelui sa poata sa scoata copilul din tara.

Ma cam indoiesc ca el ar fi de acord.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: elim111 , utilizator 02:44, 14 Septembrie 2013
Art.505 NCC stabileşte faptul că "dacă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc modul de exercitare a autorităţii părinteşti se stabileşte de către instanţa de tutelă"
Regula instituita prin Codul Civil este exercitarea autoritatii parintesti de catreb ambii parinti.

Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

La stabilirea modului de exercitare a autoritatii parintesti asupra copilului, instanta are in vedere interesul superior al acestuia, notiune care vizeaza un intreg context situational, respectiv imprejurari privind varsta si sexul copilului , opiniile si preferintele acestuia , relatia dintre copil si fiecare dintre cei doi soti, posibilitatile materiale si moralitatea parintilor, orice forma de violenta in familie .

In procesul dedus judecatii , va trebui sa dovediti faptul ca le puteti oferi copilului dumneavoastra conditiile optime dezvoltarii corespunzatoare sub aspect material, moral si afectiv.

Este recomandabil ca, inainte a promova cererea introductiva de instanta , sa va clarificati si situatia locativa .

Pentru parasirea tarii, in cazul autoritatii parintesi comune , veti avea nevoie de o declaratie notariala din partea tatalui copilului sau de o hotararea judecatoreasca prin care sa fie suplinit consimtamantul acestuia, in vederea stabilirii resedintei in strainatate.

Existe formalitati sunt obligatorii si pentru eliberarea pasaportului individual pentru copilul minor.


In cazul in care autoritatea parintesca va fi exercitata numai de dumneavoastra, nu va fi necesar consimtamantul fostului partener, pentru parasirea tarii alaturi de copilul minor.

Succes.


Totul depinde de tata. Daca tatal copilului vrea sa-i lase libertatea mamei de a creste singura copilul, atunci acea mama poate obtine autoritate parinteasca exclusiva. Daca el nu vrea, mama va depinde de tatal copilului -in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului, deplasarile in strainatate-pana la varsta de 18 ani a copilului.
Multumesc pt raspuns. din pacate e cam dificil sa incerce din teama de a nu pierde custodia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare tutela minor Stache Stache Care este sansa incredintarii custodiei copilului minor (obtinerii statutului de \\"parinte custodian\\")de catre instanta, nascut in urma unei relatii de ... (vezi toată discuția)
Custodie oana_veciunca oana_veciunca am un copil de 5 luni , nu mai sunt cu tatal acestuia, nu am fost nici casatoriti iar acuma l-am dat in judecata pe tatal copilului pentru custodie....la ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea judecatoreasca de incredintare a unui minor? GeorgiAnaSofia GeorgiAnaSofia Buna ziua. Fetita mea are 1 an, locuieste exclusiv cu mine, tatal nu plateste pensie, nu se intereseaza de ea, nu o viziteaza. A recunoscut-o, este in ... (vezi toată discuția)