avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua!
Sunt insarcinata si in luna noiembrie ar trebui sa nasc. Problema este ca mi-am dat demisia de la fostul loc de munca in15 februarie 2012 unde am lucrat 5 ani fara intrerupere. In 15 martie m-am angajat la o firma pana in 20 august intre timp in perioada iunie-octombrie am lucrat si part time, dupa care din noiembrie s-a inchis activitatea fiind cu caracter sezonier. Din aprilie 2013 si pana voi naste voi munci. Pot beneficia de concediu de maternitate?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:00, 11 Septembrie 2013
Conf art 2 alin 1 OUG 111/2010 persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia de CCC.
Conf art 2 alin 5 OUG 111/2010 cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
b) s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;............

Conf art 4 OUG 111/2010
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).
(4) În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada prevăzută la art. 2 alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.

In concluzie, pentru a beneficia de CCC, trebuie ca in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sa fi obtinut venituri din salarii, din activ indep sau agricultura. Cele 12 luni pot fi constituite si din fractiuni de luna. Daca in perioada nov 2012 - aprilie 2013 nu ati fost angajata si nici nu ati beneficiat de somaj nu beneficiati de CCC.
In schimb veti beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie), conf art 123 alin 1 OUG 158/2005, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice.
1. Daca veti naste in noiembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt decembrie 2012 - noiembrie 2013.

2. Asa ca vedeti ce statul aveti in fiecare din aceste 12 luni.

3. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in acsete 12 luni sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioadae asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
Am perioade asimilate in iunie-august 2012. In anul 2013 nu am. Va rog sa imi spuneti cum e cu cele 12 luni in 24, nu asa ar trebui sa se aplice? Dar daca ma mai angajez cu un contract part time pt a ma incadra la perioade asimilate in luna octombrie si noiembrie, voi beneficia?
Va multumesc!
1. Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu "cele 12 luni in 24".

2. Pentru CCC este vorba doar de cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
Am inteles ca, conform noii legi se poate beneficia de concediu de maternitate daca ai 12 luni minim in 24, insa nu stiu cum este de aceea am apelat la dv As dori sa ma ajutati sa inteleg, paragraful urmator de la conditii speciale "Perioade asimilate: in situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioade asimilate, fara venituri aferente acestora, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei.Daca o persoana realizeaza venituri pe o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.in cazul in care, in urma acestui calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei."
Intrebarea este daca ma mai angajez in lunile octombrie si noiembrie part-time pot beneficia de concediu de maternitate? Nu mi se pare corect sa fii in campul muncii atatia ani si cand se intampla sa schimbi locul de munca si ai o pauza de 4 luni sa nu mai beneficiezi de nimic, practic asa s-a intamplat sa fie. Nu exista chiar nici o portita?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu de maternitate si de ccc? iria iria Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil si contract de munca perioada determinata andrascarlet andrascarlet Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez in domeniul bancar cu contract de munca perioada determinata pana la 26 iunie 2015. De la 1 iunie intru in ... (vezi toată discuția)
Pot ramane insarcinata in aceste conditii?? GeorgianaGeo GeorgianaGeo Am lucrat timp de 4 ani intr-o firma!A trebuit sa imi dau demisia din motive de sanatate!Pe 1.06.2014 am incetat contractul(in ultima luna jumatate am fost in ... (vezi toată discuția)