avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Medical

Buna ziua,
Am probleme medicale si ma duc in concediu 3 zile.
Vreau sa va intreb cine plateste aceste 3 zile de Concediu Medical.

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
calamar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:28, 12 Septembrie 2013
Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã.

1. Primele 5 zile de concediu medical din orice certificat medical initial sunt platite si suportate de angajator.

2. Restul de zile sunt platite de angajator dar sunt suportate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) de unde angajatorul recupereaza banii platiti salariatului bolnav.
Imi puteti scrie, va rog care este legea care reglementeaza cele spuse de DVS,
Va multumesc
Este vorba de OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.


Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:

A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;

B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste concediul medical de 7 zile? angelica3525 angelica3525 Am avut CM 7 zile . Cine trebuie sa-mi plateasca acest CM , firma sau Casa de Asigurare? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)