avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in urma unei succesiuni este impartita la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in urma unei succesiuni este impartita la partaj?

Buna ziua,

As dori sa ma ajutati cu un raspuns la o situatie cu care ma confrunt. Parintii mei s-au hotarat sa divorteze la o varsta destul de inaintata, tata vrea sa actioneze divortul in instanta si nu vrea amiabil la notar si astfel sa se imparta tot ce au ei impreuna, insa neclaritatea mea este urmatoarea: mama a mostenit de la fratele ei, care a decedat acum 3 ani, o garsoniera si este trecuta pe numele ei (desi ea mai are 3 frati insa ei au renuntat la partea lor si ia cedat totul ei), ea se va imparti la partaj? Tata sustine ca da, se va imparti deoarece este bun obtinut in timpul casatoriei si nu a fost declarat doar pe numele ei (probabil se gandeste ca a fost obtinut in urma decesului si nu ca mostenire in timpul vietii fratelui mamei). Am mai urmarit postari pe acest site si dupa parerea mea nu s-ar imparti deoarece nu este bun dobandit/cumparat in timpul casatoriei.

Am uitat sa mentionez ca parintii mei sunt casatoriti de 30 ani iar mostenirea a intervenit in timpul casatoriei.
Parintii au renovat acea garsoniera, au mobilat-o, chiar si tata a participat la aceste lucruri, insa acest fapt s-ar considera ca el ar avea vreun drept la bun?

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
crina90, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:39, 11 Septembrie 2013
Partajul bunurilor comune obtinute in timpul casatoriei se face intre soti.

Garsoniera, fiind obtinuta prin mostenire, nu intra in masa bunurilor partajabile.

Imbunatatirile aduse casei, fiind facute in timpul casatoriei, se impart in mod egal intre cei doi soti.( dreptul de creanta al sotului care a facut acte de conservare asupra imobilului subzista, prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata).

Dreptul de creanta reprezentat de sporirea valorii de circulatie a unui bun propriu, provenit dintr-o mostenire trebuie sustinut de mijloace de proba.( se va cuantifica, asadar, aportul financiar avut de fiecare dintre soti la intretinerea bunului imobil ).


Partajul poate fi facut prin buna invoiala sau prin hotarare judecatoreasca.

Bunurile proprii ale fiecaruia dintre sot nu fac obiectul partajului.

In baza probelor administrate, instanta va stabili, in concret, situatia de fapt .


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei la mostenirea sotului tatiana28 tatiana28 Buna ziua.Am o problema.Parintii sunt casatoriti de aproape 30 ani.Cand s-au casatorit,tata a venit cu propunerea de a locui in casa parintilor lui deoarece ... (vezi toată discuția)
Are dreptul sotul sa ma dea afara din garsoniera dobandita de el prin testament ? cristinasor cristinasor Buna ziua, Dupa o obisnuita cearta cu sotul meu, bineninteles cu violenta fizica si verbala din partea lui, i am spus ca o sa divortez fiindca imi chinuie ... (vezi toată discuția)
Ce despagubiri se pot cere la partaj? lmankml lmankml Buna ziua. Am intentat de curand divort sotului meu si acesta doreste partaj. Pe numele meu este un teren si el sustine ca poate cere despagubiri pentru ... (vezi toată discuția)