Buna ziua!
Ce e de facut cand autoritatile contractante impun prin caietul de sarcini conditii tehnice greu de indeplinit de producatorii autohtoni, cerintele fiind cu greu indeplinite chiar si de producatorii europeni (ex. caiet de sarcini intocmit in mod irealistic). Am participat ca si ofertant la o astfel de licitatie, unde toti participantii 6 la numar, am fost descalificati pe motiv de neindeplinire a conditiilor tehnice cerute de caietul de sarcini.
Va multumesc.
Poate autoritatile contractante au facut un asemenea caiet de sarcini, pentru ca nu doresc ca aceea licitatie sa fie castigata....eu zic ca au ei un interes...
Da, probabil ca eu inca nu m-am obisnuit cu ideea ca o institutie publica intreprinde doar de dragul de a respecta legea o licitatie publica.
Multumesc,
In legislatie chiar exista recomandari ca la intocmirea caietului de sarcini sa nu se stabileasca conditii greu de indeplinit tocmai pentru a largi baza concurentiala.Probabil ca acel caiet de sarcini a fost facut pentru o anumita firma.
Recomandarea mea este sa alegeti una din urmatoarele doua cai atunci cand intrati in posesia unui astfel de caiet de sarcini:
1. sa solicitati clarificari referitor la acele aspecte ale documentatiei de atribuire (fisa de date + caiet de sarcini + formulare + model de contract) pe care le considerati restrictive si, in functie de raspunsul primit sa contestati documentatia sau sa depuneti oferta (s.n. ultima varianta doar daca dupa clarificari indepliniti toate conditiile de calificate, toate specificatiile tehnice si propuenerea dvs. financiara se incadreaza in valoarea estimata);
2. sa nu participati la acea procedura.
Alegerea unei alte variante decat cele descrise de mine este o pierdere de timp si bani deoarece acceptarea unei oferte care nu indeplineste toate conditiile din documentatia de atribuire constituie contraventie (art. 293 lit. l coroborat cu art. 294 alin. 3 din OUG 34/2006) si duce la anularea contractului de achizitie publica (art. 296 indice 1 lit. b din OUG 34/2006).