Multumesc anticipat pentru un sfat in aceasta speta.
In luna iulie am incheiat o promisiune bilaterala de schimb cu termen de finalizare la 16.09.2013, care a fost notata in CF. Promisiunea de schimb a fost facuta la un BNP si prevede la capitolul sanctiuni urmatoarele: "In cazul in care noi, partile coschimbase, vom instraina bunurile imobile altor persoane decat promitentei coschimbase, nu vom respecta vreuna dintre obligatiile asumate in prezenta promisiune si vom refuza sa incheiem contractul de schimb in forma autentica pana cel mai tarziu la data de 16.09.2013, partea in culpa va achita celeilalte parti coschimbase suma de 1000 Euro ca penalitate. Daca contractul de schimb in forma autentica nu se va incheia pana cel mai tarziu la data de 16.09.2013, fiecare dintre noi partile, se poate prezenta la BNP la aceasta data, orele 14.00, pentru obtinerea unei incheieri de certificare, din care va rezulta situatie de fapt la aceasta data si in baza careia se va face radierea prezentei promisiuni din CF"
Tinand cont de aceasta prevedere si pentru a evita eventuale complicatii ulterioare, eu am facut un inscris prin care am denuntat unilateral promisiunea de schimb, inscris care a fost inmanat de un executor judecatoresc atat partii coschimbase, cat si BNP, intelegand sa platesc penalitatea de 1000 euro.
Problema este ca in momentul in care a primit prin executor aceasta denuntare unilaterala, coschimbasul a trecut la amenintari privind blocarea cartii funciare in favoarea sa.
Intrebarea pe care mi-o pun este : dupa ce ma prezint pe data si ora stabilite in actul notarial si platesc penalitatea prevazuta pentru neincheierea tranzactiei, cealalta parte mai poate avea vreun drept sa conteste refuzul meu si sa-mi faca greutati la cartea funciara ?
Multumesc !
Prin contractul de schimb imobiliar s-a precizat faptul că oricare din părţi se poate prezenta la BNP , la data meţionată şi denunţa unilateral contractul în condiţiile date.
Respectivii nu au absolut niciun drept a se opune . Radierea acestei notări se va face prin prezentarea încheierii de certificare. Cartea funciară nu poate fi "blocată" deoarece dreptul d-voastră de proprietar rămâne şi ca titular aveţi dreptul de a solicita radierea.acestei promisiuni, în condiţiile prevăzute de contract. Ceeace fac respectivii se poate identifica cu o formă de şantaj.