Buna ziua,ma poate ajuta cineva va rog mult cu un sfat? urmeaza sa nasc pe 30 noiembrie,inca nu am intrat in concediul de maternitate deoarece nu stiu cum e mai bine din punct de vedere financiar si vreau sa stiu daca imi iau concediul de maternitate incepand cu 1 octombrie 2013 incasez mai multi bani?mentionez ca lucrez de 6 ani cu contract individual de munca am salariul net in contract 1499 lei+ tichete masa + ore suplimentare=1819 lei( 1650 lei ore suplim) pe contract salariul brut este trecut 2099 lei iar cu tot cu ore si tichete pe fluturas incasez un salariu brut realizabil de 2550 lei.As dori sa stiu daca in ICC se ia in calcul si perioada de 126 zile de concediu de maternitate si cum se calculeaza? este mai bine financiar sa imi iau concediu prenatal inainte de data nasterii ( 30.11.2013) ? sau e mai bine sa lucrez pana 1 noiembrie 2013? Va rog mult sa ma ajutati cu estimarea unui calcul atat pentru concediul de maternitate cat si pentru ICC pentru ca la servici la mine nu mi se dau detalii si vad ca nu au nici un interes.
Ma gandeam sa optez pentru 1 an de ICC dar o duc cam greu cu banii fiindca mai am un copil in varsta de 10 ani si tatal nu lucreaza,va multumesc mult.
-As dori totusi sa mai stiu daca poti beneficia in paralel de concediu de maternitate precum si de indemnizatie crestere copil.
-Va multumesc mult
1. - De la locul de munca nu vi se dau detalii pentru ca nu cunosc legislatia in domeniu.
- Nu se poate beneficia concomitent si de indemnizatie pentru concediul de maternitate si indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
2. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediul de maternitate.
- Indemnizatia se calculeaza astfel:
* se aduna veniturile brute din cele 6 luni, se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc);
* Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica a concediului de maternitate (Izcm);
* Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din luna si se obtine indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate.
- Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate iar indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate difera da la luna la luna in functie de numarul de zile luratoare ale lunii.
3. - Indemnizatia lunara pentru concediu crestere copil este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In calculul indemnizatiei pentru CCC intra veniturile nete din salarii si din eventualele indemnizatii de concediu medical si din indemnizatia pentru concediul de maternitate.
4. - Puteti opta pentru CCC pana la varsta de 1 an sau pana la varsta de 2 ani.
- Optiunea aleasa initial nu mai poate fi modificata pe parcurs.
5. Indiferent pentru care varianta de CCC optati indemnizatia se calculeaza la fel dar:
- daca optati pentru CCC pana la 1 an indemnizatia este intre 600 - 3.400 lei;
- daca optati pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este intre 600 - 1.200 lei.
6. - Daca optati pentru CCC pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
7. Daca optati pemntru CCC pana la 2 ani si reluati activitatea dupa ce implineste copil 1 an veti beneficia, iarasi, de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
8. Daca doriti detalii cititi:
- OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si Normele de aplicare a ei;
- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei.
Buna ziua, va multumesc mult pentru mesaj insa, as dori sa va mai intreb daca concediul de odihna luat anterior concediului de maternitate afecteaza financiar la calculul concediului de maternitate, nu am inteles prea bine la ce se refera cand se spune perioade asimilate fiindca eu nu mi-am luat pana acum decat concediul de odihna cate 5-6 zile /luna si am avut in tottal 28 de zile pe care ne-a obligat sa le luam, va multumesc mult
Realizez ca sunteti un specialist in domeniu si cunoasteti foarte bine legislatia in domeniu, puteti , va rog, sa-mi spuneti la ce venit brut se refera cel din contractul de munca (2099 lei) sau la venitul brut realizabil care se afla pe fluturas si care este mai mare(2550 lei) ?
1. Pentru indemnizatia pentru concediul de maternitate venitul brut este venitul total din statul de plata (fluturas) pentru care angajatorul a platit cota de contribitie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii (intrebati pe contabilul unitatii).
2. - Pentru indemnizatia pentru CCC se iau in calcul veniturile nete din cele 12 luni.
- Venitul net = venitul brut - (impozitul pe venit + contributiile pentru pensie, sanatate si somaj).
3. Concediul de odihna este similar perioadelor lucrate (indemnizatia pentru CO este asimilata salariilor), nu va afecteaza nici la concediul de maternitate si nici la CCC.
As mai avea o intrebare daca nu va suparati : pe data de 24 mai 2013 am deschis un PFA inca nu am inregistrat venituri in schimb am achiat venitul estimativ la ANAF pana la sfarsitul anului,intrebarea mea este daca trebuie sa mai fac ceva demersuri deoarece o sa intru in prenatal , sa nu intampin probleme si sa-mi sisteze dreptul la ICC .