avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate, indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului si cand te intorci la munca

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 31 de saptamani si am inteles ca incepand cu saptamana 32 pot intra in concediu de maternitate, dar as dori sa merg la munca pana la sfarsitul lunii februarie.
As vrea sa stiu cat voi fi platita in concediu de maternitate, avand in vedere ca am un salariu net de 1600 Ron si cat voi fi platita in concediu de crestere a copilului. Am auzit diverse variante, chiar ca in concediu de maternitate as primi 85 % din salariu brut, ceea ce mi se pare ireal.
O alta intrebare, eu o sa stau acasa doar un an, in cazul asta o sa ma intorc la munca cu o zi inainte sa implineasca copilul 11 luni sau 12 luni? Luand in calcul si luna in care ar trebui sa stea tatal acasa cu copilul, luna care nu am inteles daca este obligatorie sau nu.
Stimulentul de insertie il primesc in urma unei cereri doar daca ma intorc la munca inainte sa implineasca copilul un an nu?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:00, 8 Februarie 2014
1. - Impreuna cu medicul curant ginecolog stabiliti cum veti lua concediul de maternitate, in functie de starea de sanatate a dvs. si a fatului.
- Singura conditie legala este ca perioada de concediu de lauzie sa fie de cel putin 42 de zile.

2. Indemnizatia pentru concediu de maternitate se calculeaza astfel:

- Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate.
- Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
- Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
- De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

- Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
- CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2014 acest castig prognozat este de 2.298 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2298 x 35% = 804 lei
778 x 10,5% = 84 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retin numai 84 lei.
Acesti 84 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 84 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 84 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate

- Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


3. In cazul concediului pentru crestere copil (CCC) dvs. puteti opta pentru:
- CCC pana la varsta de 1 an (indemnziatia este intre 600 - 3.400 lei);
- CCC pana la varsta de 2 ani (indemnizatia este intre 600 - 1.200 lei).

4. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC.
- Nu este obligatoriu dar daca nu o face se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.

5. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), in conditiile aratate la pct.3.

6. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an (iar tatal nu doreste sa intre cel putin o luna in CCC) puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.
- Stimulentul de insertie il veti primi dupa ce implineste copilul 1 an si pana va implini 2 ani.

7. Pentru a primi stimulentul de insertie va prezentati la Primarie cu dovada ca ati reluat activitatea si completati cererea pentru stimulentul de insertie.

Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
ana-cer, moderator
Buna seara,
Am venituri doar din PFA urmand ca pe 25 martie sa nasc. Am sa intru in concediu prenatal pe data de 1 martie. Am vorbit cu cei de la Casa de asigurari de sanatate iar calcul pt concediul medical se va face din venitul realizat pe 2013*4 luni + venitul estimat pe 2014*2 luni / 6 urmand ca aceasta suma sa se recalculeze dupa eliberarea impunerilor pe venitul realizat pe 2014 si sa imi plateasca diferenta de bani. Pana aici totul e clar dar ce urmeaza nu sunt sigura cum se v-a proceda asa ca as avea nevoie de niste raspunsuri:
1) Contributia pt pensie imi va fi oprita de Casa de asigurari de sanatate sau mi se vor plati toti banii si eu platesc pensia la ANAF pt lunile de concediu medical?
2) in cazul indemnizatiei CIC aceasta se va calcula: venitul realizat 2013*9+venitul estimat 2014*3/12 urmand sa se faca o recalculare pe veniturile realizate? sau se va calcula doar pe baza veniturilor din 2013?
3) in cazul in care se iau in calcul veniturile din 2014 la acestea se adauga si banii din concediul prenatal?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
ana-cer, moderator
1. Platitorul indemnizatiei de concediu de maternitate (CJAS) este obligat sa retina si sa vireze contributia pentru pensie.

2. - Indemnizatia pentru CCC este 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra si indemnizatia neta pentru conecdiul de sarcina (prenatal).



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia luscinia1987 luscinia1987 am intrat in prenatal pe 16 mai, salariul meu brut este de 840 lei....cum se calculeaza banii pentru prenatal si mai apoi banii ptr cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal Florina87 Florina87 Buna ziua! As vrea sa stiu care imi va fi valoarea concediului maternal daca am ca si baza de calcul pe ultimele 6 luni lucrate 5850 lei. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie maternitate si ccc simonavasilescu simonavasilescu Buna ziua, Urmeaza sa nasc in jurul datei de 20 decembrie 2014 si as vrea sa va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de maternitate/CCC. Sunt ... (vezi toată discuția)