avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Actiune anulare conform OG 5/2001!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Actiune anulare conform OG 5/2001!

La primul termen la o somatie de plata conform OG 5/2001, mi s-a respins cererea de amanare pentru angajare de aparator. Se poate asa ceva? Poate cineva sa imi trimita un model de actiune in anulare impotriva ordonantei de plata? In aceasta actiune se mai pot invoca aspecte de fond? Se poate invoca motivul ca ni s-a luat dreptul de a ne apara, intrucat avand cerere de amanare depusa nu am facut intampinare. Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 19:29, 15 Mai 2005
1.instanta nu este obligata sa acorde termen pentru lipsa de aparare. (art.156 Cod Procedura Civila). Lipsa de aparare trebuie "temeinic motivata" si de asemenea avad in vedere caracterul procedurii somatiei de plata (celeritatea) este normal ca instanta sa fie mai exigenta in a aprecia o situatie de fept ca fiind sau nu lipsa de aparare. Aveati oricum posibilitatea de a solicita instantei amanarea pronuntarii pentru a putea depune concluzii scrise.
2."Modelele" de cerere in anulare ne exista. Fiecare speta in parte presupune o anumita formulare a cererii in anulare. In somatia de plata nu se discuta aspecte de fond ci daca creanta creditorului indeplineste sau nu anumite conditii..
3.NU. Intampinarea era obligatorie si trebuia depusa pana la primul termen de judecata.
Lipsa intampinarii duce la decaderea din dreptul de a depune probe. Dar instanta pentru edificarea asupra spetei poate solicita probe.
Actiunea in anulare se formuleaza simplu:' S.C..... in temeiul art... din OG 5/2001 solicita casarea sentintei Nr..... pronuntata de... in dosarul .... si anularea somatiei de plata pentru urmatoarele motive..... In dovedirea actiunii depun urmatoarele inscrisuri....
Poate fi invocat ca motiv si lipsa acordarii termenului in vederea angajarii aparator, dar nu prea tine, somatia de plata presupunand celeritate , chiar mai mare decat procesele de celeritate care la randul lor presupun celeritatea.
opinia mea este ca procedura pe somatia de plata ar trebui sa imbrace o forma de procedura necontencioasa (si in temeiul inscrisurilor beton ce ar trebui sa se regaseasca la dosarul cauzei), a se vedea 335-338 cpciv. iar coroborat cu 156 si 118 teza a2-a cpciv, instanta a procedat corect..
fortuna vis,
..in plus, va rog sa observati activitatea CSM si recomandarile acestuia pentru instante, de a limita pe cat posibil amanarile din procese, si a judeca cauzele cu celeritate, in acest sens fiind si multe controale (ex. curtea de apel timis)..
fortuna vis,
somatia de plata este procedura necontencioasasa .

Alte discuții în legătură

Cerere de amanare cf.prev.art.156 cpc, respinsa! ContSters40598 ContSters40598 O firma de lichidare, prin consilierul juridic, in judecarea unei actiuni pe dreptul comun, la primul termen de judecata (prima zi de infatisare), face o ... (vezi toată discuția)
Actiune anulare conform og 5/2001! La primul termen la o somatie de plata conform OG 5/2001, mi s-a respins cererea de amanare pentru angajare de aparator. Se poate asa ceva? Poate cineva sa ... (vezi toată discuția)
Amanare un termen daca n-am avocat masayoshi masayoshi Se poate cere aceasta doar la primul termen sau la orice termen? (vezi toată discuția)