avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

soyul meu este operat la coloana si pana la data da 14 august a facut 183 de zile de concediu medical. pe data de 5 august i s-a facut referat pentru comisia de la bucuresti pentru prelungirea concediului medical cu inca 90 de zile. tot in august medicul care l-a operat i-a facut programare la spitalul din mangalia pentru recuperare deoarece a ramas si cu un picior paralizat. programarea era facuta pentru data de 5 septembrie. raspunsul dela bucuresti a venit pe 10 septembrie. dupa ce am luat decizia de la comisie m-am dus la spital pentru a lua concediul medical sa il pot trimite la firma unde lucreaza sotul deoarece contabila de acolo trebuia sa inchida situatia pe luna august. pentru ca sotul este internat nu mi s-a eliberat concediul medical .la firma mi s-a spus ca fara concediu medical o sa-l treaca in concediu fara plata. ce putem face in aceasta situatie?cine o sa-i plateasca concediul de pe data de 15 august pana pe 31 august daca el figureaza cu concediu fara plata? mai are vreo sansa sa-si recupereze banii pentru acea perioada?trebuie sa mentionez ca contractul de munca al sotului expira la data de 19 septembrie.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:38, 13 Septembrie 2013
Conform art. 36 din O.U.G. nr. 158/2005, certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Art. 36. - (1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata .
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B;
b) institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) si pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) si la art. 32.
In conformitate cu art.17 a Normelor de aplicare a prevederilor
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate - actualizata
ART. 17
"(1) Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care incepe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioara datei acordarii numai in cazul certificatelor de concediu medical "in continuare".
“(2^1) Pentru certificatele medicale «in continuare», data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeasi afectiune.”
(3) In situatia imposibilitatii prezentarii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai in cazul certificatelor de concediu medical «initial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
e) in caz de carantina.
(5) Pentru persoanele care intra in campul personal de aplicare a Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania a formularelor emise in aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, precum si a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71, cu modificarile si completarile ulterioare, casele de asigurari de sanatate pot elibera certificatele de incapacitate de munca la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 30 zile de la data la care a fost primit raportul medical intocmit corect.
ART. 18
(1) Medicul curant din spital elibereaza certificatele de concediu medical numai la externarea
pacientului.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care durata internarii cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, caz in care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.
Art. 18^1
(1) La externarea pacientului din spital, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical in conditiile art. 18, cu inscrierea codului de indemnizatie corespunzator, cu exceptia codului de indemnizatie de urgenta (06).
(2) Pentru situatiile in care certificatul medical acordat pentru perioada internarii in spital are inscris codul de indemnizatie de urgenta (06), este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordata la externare.”
1. Spitalul trebuia sa va elibereze un certificat medical pentru luna august. art.18 alin.(2) din normele de aplicare a OUG nr.158/2005.

2. Cereti macar acum la spital certificatul pe luna august si prezentati-l de urgenta la firma sotului, pentru recalcularea salariului pe luna august. Pot s-o faca, inca n-au depus declaratiile fiscale pe august (termenul este pana in 25 septembrie).
Daca va refuza, aratati-le art.40 din OUG nr.158/2005. De asemenea, puteti sa faceti reclamatie la casa de sanatate, care le poate da o amenda substantiala.

ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sã le solicite.
(2) Cuantumul indemnizaţiilor solicitate potrivit alin. (1) se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.

ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;......

ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;

ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


3. Important este sa obtineti plata concediului medical pe august ca sa o puteti primi si in septembrie, pana la incetarea CIM. Daca firma nu vrea sa mai prelungeasca contractul de munca, iar sotul are in continuare certificate medicale, plata acestora poate fi preluata de casa de sanatate sau de agentia de somaj. Sotul ar avea dreptul la somaj, daca indeplineste toate criteriile de acordare. Daca nu poate intra in somaj, casa de sanatate va plati concediile medicale pana la terminarea acestora.


ART. 1*) OUG nr. 158/2005
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activitãţi dependente;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii..........


ART. 93 din normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au nãscut anterior situaţiei de încetare a activitãţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru drepturile care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), se efectueazã pânã la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberãrii de certificate medicale.
(2) În vederea preluãrii în platã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a drepturilor care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), angajatorii sau, dupã caz, persoanele interesate depun urmãtoarele acte la casele de asigurãri de sãnãtate:
a) lista angajaţilor aflaţi în platã de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) situaţia plãţii lunare a drepturilor pânã la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncã, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevãzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirãrii termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncã, cu viza inspectoratului teritorial de muncã, dupã caz;


Multa sanatate!
Interventie moderator:
:rtfm:
marianamadalina:

1. Pentru continuarea discutiilor pe aceeasi problema nu este nevoie sa deschideti un topic nou.

2. Intrati tot pe acest topic si folositi butonul "raspunde".

marianamadalina a scris:
si totusi nu am obtinut un raspuns concret. ce se intampla daca in acest moment este internat in spital pentru recuperare si nu poate aduce la servici concediul medical pana la sfarsitul lunii august ca sa i se poata inchide situatia pe luna respectiva? contabila mi_a spus ca il trece in concediu fara plata.daca este trecut in fara plata si aduce concediul medical dupa ce se externeaza se mai poate modifica ceva?


1. Colegele mele v-au explicat si cu texte de lege ca era de datoria spitalului sa elibereze certificat medical la sfarsitul lunii daca este internat mai mult de o luna de zile.

2. Mergeti la spital sa va elibereze cretificatul asa cum spune OUG 158/2005:

ART. 18
(1) Medicul curant din spital elibereaza certificatele de concediu medical numai la externarea
pacientului.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care durata internarii cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, caz in care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.

3. - Angajatorul il poate ponta foarte bine ca fiind in concediu medical, stiind ca este in spital si ca o sa aduca certificatul medical.
- In nici un caz nu trebuie sa il ponteze in concediu fara plata.

4. - Daca il trece in concediu fara plata contabila va avea mai mult de lucru dupa ce aduce certificatul medical, trebuie sa fraca multe modificari in pontaj, in statul de plata, in D112 etc.
- Mai bine il ponteaza ca fiind in concediu medical si apoi, cand aduce certificatul medical, il calculeaza si il plateste.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare concediu medical catre angajator ioanacm ioanacm Buna ziua, m-am batut de urmatoarea situatie la locul de munca: am fost internata in spital de la sfarsitul lunii noiembrie (ziua 30) pana in decembrie. De la ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru copil bolnav stanelenica stanelenica am fost cu copilul in varsta de 5ani in spital si la externare mi-a zis ca nu imi da concediu medical,cum se face asta?nu se mai da ?este limita de varsta pt. ... (vezi toată discuția)
Modificari legislative ordinul 15/2018; oug 99/2017 benji2018 benji2018 Legislatia domeniului prevede: - NORMĂ din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile ... (vezi toată discuția)