avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru persoane trecute de 50 de ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru persoane trecute de 50 de ani

buna seara.Mama mea a fost inginer agronom timp de 10 ani pe vremea lui Ceausescu apoi a lucrat 3 ani in invatamant pana in 2000.Din 2000 pana in 2006 nu a mai lucrat dupa care s a angajat la o farmacie fitosanitara pana in aug 2013 dupa care a fost disponibilizata datorita scaderii vanzarilor.Cand si a facut dosarul de somaj cei de la somaj i-au refuzat dosarul pe motiv ca seful ei nu a completat o adev conform art 65 si i-au spus ca trebuia depus dosarul cu data de 1 sept si ca daca nu l-a depus atunci nu mai are dreptul la somaj.Mentionez ca mama a fost incadrata cu jumatate de norma din 2006 si nu a putut depune dosarul pe 1 sept pt ca legal ea era incadrata pana pe 31 aug iar patronul ei a spus ca nu poate scoate actele necesare mai devreme de 1 sept.Nu mi se pare normal ca pt simpliul fapt ca nu a avut dosarul gata pe 1 sept sa nu mai poata lua deloc somaj.Mama are 15 ani vechime per total ,are 53 de ani si cred ca chiar daca in ultimii 2 ani a fost incadrata cu jumatate de norma ar avea dreptul la somaj macar cateva luni.Va rog mult daca poate cineva avizat sau care cunoaste legile sa ma lamureasca si pe mine
Cel mai recent răspuns: allyalina , utilizator 15:52, 12 Septembrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.

Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
...

(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
...


2. - Daca mama dvs. a lucrat 4 ore pe zi, in ultimii 2 ani inseamna ca are cele 12 luni de stagiu de cotizare (doua luni lucrate cu 4 ore pe zi = o luna de stagiu de cotizare la somaj).
- Dar legea spune ca trebuie sa se inregistreze in termen de 10 zile de la data incetarii raporturilor de munca pentru a beneficia de indemnziatie de somaj de la acea data.
- Daca se inregistreaza mai tarziu atunci nu mai indeplineste conditia de stagiu de cotizare de 12 luni premergatoare datei inregistrarii. inregistrarii.
- Deci mama dvs. trebuia sa se inregistreze la Agentia de Somaj pana pe data de 10 septembrie 2013.

3. Avand in vedere probleme intampinate de mama dvs. ar fi bine sa faceti o sesizare la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fprtei de Munca (ANOFM) pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

mama a mers cu dosarul la ei pana pe 10 ,deci se incadra in cele 10 zile dar nu i-au primit dosarul si au spus ca nici nu mai are dreptul la somaj.Logic vorbind chiar daca nu era dosarul complet macar cererea de inregistrare sau de luare in evidenta in termen de 10 zile trebuia acceptata pt a se face dovada ca a venit in termen de 10 zile
De aceea v-am zis sa va adresati ANOFM.
inteleg ,sincer nu cred ca se mai poate face ceva,in Romania trebuie sa luptam cu morile de vant pt drepturile noastre

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj SaizuCristian SaizuCristian Daca am lucrat la o firma 6 ani si 6 luni ca vanzator cu jumatate de norma adica (4 ore) si am fost restructurat in baza prevederilor art.65 aliniat 1 de ce nu ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj sorinmarius sorinmarius Buna seara, Am si eu o nelamurire.Mama lucreaza la o agentie CEC din 1991.De la 1 ianuarie agentia va fi desfiintata iar ea si colega ei vor fi ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? luciamonica luciamonica Pot beneficia de indemnizatie de somaj in urmatoarea situatie? Pana in 29 iulie 2013, am fost in concediu de ingrijire a copilului apoi din 01.10.1013 m-am ... (vezi toată discuția)