avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj

Buna seara,
Am si eu o nelamurire.Mama lucreaza la o agentie CEC din 1991.De la 1 ianuarie agentia va fi desfiintata iar ea si colega ei vor fi disponibilizate.Mentionez ca in tot acest timp ea a lucrat 4 ore pe zi.A fost la fortele de munca si i s-a spus ca nu poate beneficia de somaj ca nu are cel putin o luna lucrata cu 8 ore pe zi.Ce se poate face in acest caz?E legal ? Exista vreo cale de obtinere a somajului?
Cel mai recent răspuns: sorinmarius , utilizator 17:29, 25 Decembrie 2015
Daca a lucrat numai cu 4 ore/zi ,va trebui sa aiba un stagiu de cotizare de 24 de luni la somaj fara intreruperi pentru a beneficia de somaj.
Lucreaza fara pauza din anul 1991.Am zis ce i s-a spus de la fortele de munca.Cum poate rezolva?
1. - Ce i s-a spus de la Agentia de Somaj nu este adevarat, nu scrie nicaieri ca trebuie sa aiba lucrata cel putin o luna cu 8 ore pe zi.
- Daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj a lucrat continuu, fara pauze (concedii medicale, absente) poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...

(1^2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.

3. Puteti face o sesizare direct la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Va multumesc pentru clarificare, Craciun Fericit si La Multi Ani!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj SaizuCristian SaizuCristian Daca am lucrat la o firma 6 ani si 6 luni ca vanzator cu jumatate de norma adica (4 ore) si am fost restructurat in baza prevederilor art.65 aliniat 1 de ce nu ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj rolex rolex Am fost incadrat cu contract individual de munca pe perioada determinata de 3 ani cu timp partial de munca de 2 ore pe zi. Acum contractul a incetat de drept. ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru persoane trecute de 50 de ani allyalina allyalina buna seara.Mama mea a fost inginer agronom timp de 10 ani pe vremea lui Ceausescu apoi a lucrat 3 ani in invatamant pana in 2000.Din 2000 pana in 2006 nu a ... (vezi toată discuția)