avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile sotului suprivietuitor in cazul decesului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile sotului suprivietuitor in cazul decesului unui salariat in timpul serviciului in strainatate

Buna! As dori sa stiu care sunt drepturile banesti pe care le poate avea mama mea in cazul decesului tatalui meu.Tatal meu era angajatul unei firme private romane. si in momentul decesului se afla la locul de munca in strainatate (la spital s-a constatat ca decesul a survenit in urma unei hemoragii cerebrale).La spital cei de la firma nu au declarat ca tatal meu era in timpul seviciului cand au chemat salvarea.Angajatorul a platit transportul in tara a trupului neinsufletit si sicriul(hainele si slujba religioasa in strainatate am platit-o eu).I s-a dat mamei mele salariul tatalui meu (dar nu integral pe luna respectiva ci calculat pana la data decesului),bonurile de masa pe toata luna , diurna (in euro) pt zilele muncite de tatal meu in strainatate si ajutorul de deces(1.550 RON)(acest ajutor i-a fost dat mamei dupa multe insistente).Tinand cont ca tatal meu mai avea vreo 4-5 luni pana iesea la pensie,as vrea sa stiu daca statul roman restituie sotului supravietuitor o parte din banii cotizati la fondul pensiilor de catre tatal meu ,sau in cazul incetarii contractului de munca prin moartea angajatului firma trebuie sa faca lichidarea in banii(poate nu folosesc chiar termenul corect dar stiu ca atunci cand schimbi locul de munca ti se da o lichidare pe langa salariul cuvenit....functioneaza si in cazul asta?).Mama este pensionara si a fost casatorita 34 ani cu tata,tinand cont ca tata a platit atati ani contributele la stat,statul roman nu ii da nimic mamei mele?nu ii mareste macar pensia cu ceva procente in baza unor calcule in functie de anii munciti(deci contribute platite)de tatal meu?VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS. :)
Cel mai recent răspuns: snowwhait , utilizator 02:33, 29 Martie 2009
Nu, statul roman nu restituie procente din CAS iar pensia mamei dvs. nu are cum sa creasca astfel.

Daca tatal dvs. ar fi indeplinit conditiile de pensionare, mama dvs. si/sau dvs. ati fi avut dreptul la pensie de urmas.
Intrucat mama dvs. beneficiaza de pensia proprie, ar fi trebuit sa opteze pentru cea mai avantajoasa pensie.
Multumesc pentru raspuns! :)))) Deci mama mea poate alege intre pensia ei sau pensia tatalui(cea mai avantajoasa)?chiar daca tatal nu era inca pensionat(mai avea 4-5 luni pana la pensie)? (tin sa precizez ca mama nu are in ingrijire copii minori).Firma la care lucra tatal meu pe langa ajutorul de inmormantare nu trebuia sa-i plateasca mamei si 2 salarii minime pe economie?. Cu respect .
Nu stiu ce intelegeti dvs. prin "mai avea 4-5 luni pana la pensionare" dar au dreptul la obtinerea unei pensii de urmas copiii si sotul supravietuitor daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii (art. 65 din Legea nr. 19/2000).

Legea nr. 19/2000 reglementeaza mai multe categorii de pensii iar art. 65 nu distinge, respectiv nu se refera numai la pensia pentru limita de varsta, ci la oricare dintre pensiile prevazute in Legea nr. 19/2000.

Mama dvs. nu poate alege intre pensia de urmas si pensia proprie, ci este obligata sa opteze pentru cea mai avantajoasa pensie, intrucat nu poate beneficia de doua pensii din sistemul public.

Ma bucur ca raspunsul meu v-a amuzat, dar s-ar putea sa pierdeti niste bani pentru ca ati fost prea ocupat sa radeti.
Este imperios necesar sa precizati daca decesul tatalui dvs. a fost considerat accident de munca.

Imi cer scuze daca ,credeti ca raspunsul dumneavoastra m-a amuzat (era doar un suras pt a va multumi ca mi-ati raspuns).tatal meu mai avea 4-5 luni pana depunea dosarul pt obtinerea pensiei la limita de varsta(putea iesi anticipat in ianuarie dar nu a facut-o).tatal meu a murit in strainatate in timpul orelor de munca,la spital s-a constatat ca a fost o hemoragie cerebrala a murit in cateva ore.cei de la firma au chemat salvarea si l-au insotit la spital(nu au declarat ca s-a intamplat in timpul programului de munca).eu cand am ajuns tatal meu era deja decedat si a trebuit sa m-a ocup de toate formalitatile pt aducerea corpului in tara.cand am intrebat cei de la firma daca l-a spital au declarat ca s-a intamplat in timpul orelor de munca mi-au raspuns ca nu e accident de munca pt ca el a cazut din picioare in timp ce citez"ne invarteam si noi pe acolo"(desi stiu ca asteptau un camion sa-l incarce)-ei spun ca nu a facut efort(????)-ce s-a intamplat cu adevarat nu am de unde sa stiu pt ca martorii fac parte din aceeasi familie si sunt patronii firmei.in Romania eu nu am fost la nici o institutie pt a declara ca a fost accident de munca.iar cei de la firma nici atat.pot face ceva retroactiv?eu din strainatate am contactat telefonicamente ambasada pt a ma informa cum trebuie sa ma comport din punct de vedere legal pt aducerea corpului in tara si le-am spus ca s-a intamplat in timpul programului dar nu s-au inplicat in nici un fel.va pun toate aceste intrebari pt ca nu cunosc legislatia Romaniei,eu locuind in strainatate si neavand posibilitatea sa stau in tara mult timp,vroiam sa ma informez daca e vreo sansa pt mama mea ,daca da de unde sa incep?(PRECIZEZ CA INCA NU MA AFLU IN POSESIA CERTIFICATULUI DE DECES ROMANESC ,certificatul strain a fost trimis la Bucuresti pt transcrire si am inteles ca dureaza vreo 6 luni pana obtin certificatul romanesc).VA MULTUMESC RESPECTOS.
Ar trebui sa mergeti la Inspectoratul Teritorial de munca si sa faceti o sesizare, in primul rand.
Daca in urma anchetei pe care acestia o vor face nu se va stabili cu certitudine ce s-a intamplat ar trebui serios sa va ganditi sa actionati in judecata fostul angajator .Aveti insa nevoie de avocat intrucat sunt o serie intreaga de discutii cu privire la calitatea celui care ar putea formula o actiune avand in vedere ca tatal( angajatul) a decedat.



av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac ca mama mea sa primeasca ajutor social si insotitor? sento12000 sento12000 Mama mea e internata in spital. A suferit un AVC hemoragic. (atac vascular cerebral). Inainte de asta, oricum , de mai mult de 6 luni era imobilizata in pat in ... (vezi toată discuția)
Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas si ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor georgeta37 georgeta37 Buna ! Am si eu o intrebare . Mama mea este pensionata de 7 ani si are o pensie de 360 ron . Este vaduva de 12 ani dar nu beneficiaza de niciun ajutor deoarece ... (vezi toată discuția)