avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Eliberarea conditionata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Eliberarea conditionata

Buna ziua,

Unchiul meu a fost condamnat la un an de inchisoare cu executare, pentru conducere cu permisul suspendat. In acest moment a executat 5 luni din pedeapsa si munceste de 3 luni, obtinand 7 zile executate la luna.
VA ROG, sa-mi spuneti CAND poate depune prima cerere de eliberare conditionata? Peste putin timp se vor implini 6 luni de la data incarcerarii( deci jumatate din pedeapsa) si dorim sa pregatim toate actele necesare eliberarii. Ce ACTE sunt necesare?

Am inteles ca cele mai multe sanse sa iasa conditionat le-ar avea dupa implinirea a 7 luni, avand in vedere zilele castigate prin munca.
Mentionez ca a muncit inca din perioada de carantina la Rahova, pana in prezent, ca a obtinut evidentieri, ca nu are nici un raport, fiind foarte linistit si este singurul intretinator al familiei, avand si un copil minor.

Cum trebuie procedat?Trebuie angajat un avocat?

Va multumesc foarte mult.

Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2013
Andreescuu, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:31, 17 Septembrie 2013
Din experienta mea, la implinirea termenului va fi convocat in comisia de liberari si se va propune liberarea conditionata daca a dat dovezi temeinice de indreptare.
deci nu trebuie sa faceti nimic.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Cand spuneti implinirea termenului va referiti la cel de 6 luni(50% din pedeapsa) sau cel de 8 luni(66%)?
Pe mine ma intereseaza mai mult DACA are sanse sa se libereze conditionat dupa executarea a jumatate din pedeapsa, adica la 6 luni. Comisia de liberari va propune liberarea conditionata la data implinirii celor 6 luni sau in zilele/saptamanile urmatoare?

Rog raspuns.



Are sanse sa se libereze la efectuarea la jumatatea pedepsei daca impreuna cu zilele castig totalizeaza 2/3 din pedeapsa pronuntata.
Deci trebuie sa castige 2 luni prin munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
Francisc Gerber, Avocat
Va multumesc. Acum m-am lamurit.
O zi buna!
Art. 59
Liberarea condiţionată
După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.


Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă arătate în alin. 1 se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În aplicarea dispoziţiilor alineatelor precedente se are în vedere durata pedepsei pe care o execută condamnatul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata pentru detinut care a executat 2/3 din pedeapsa claudia_68 claudia_68 Pedeapsa este de 3 ani,iar detinutul in cauza a efectuat 16 luni(exact 2 treimi din pedeapsa),regimul este semideschis. Poate beneficia de eliberarea ... (vezi toată discuția)
Eliberare sub control judiciar oanapyty oanapyty Buna ziuua.o intrebare sper sa primesc niste raspunsuri care sa le pot intelege. sotul meu este incarcerat din 1octombrie2013 dupa arestu preventiv 29 de ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata oanapyty oanapyty Buna ziua.sotul meu este incarcerat din 1 octombrie 2013 pentru inselaciune art 215 alin 1 2 3 3 ani i-a dat cu intrarea noului cod penal nu a ... (vezi toată discuția)