Buna ziua,am 23 de ani si am divortat acum 2 luni,s-a stabilit ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun de catre ambii parinti in ceea ce o priveste pe minora,s-a stabilit domiciliul ei la mine,si pensie alimentara in valoare de 200 de lei in favoarea minorei de catre tata,cu compensarea cheltuielilor de judecata.Tatal minorei a facut recurs pentru stabilirea domiciliului minorei la el.Am facut intampinare dar din pacate nu imi mai pot permite un avocat si pentru acest recurs.Ce as putea sa fac?Ma pot reprezenta singura?Multumesc si astept raspuns.
E dificil, in recurs motivele sunt de legalitatea hotararii mai mult. Va puteti reprezenta singura daca si intelegeti ce se intampla in dosar. Presupun ca e pe Codul vechi de procedura.
Sigur e recurs?
In etapa apelului se poate proceda la administrarea de probatorii noi .( pot fi audiati martori, se poate dispune, de catre instanta de judecata, efectuarea anchetelor psihosociale ).
Sentinta civila poate fi modificata, in parte.
Apelul
Art. 476
Efectul devolutiv al apelului
(1) Apelul exercitat în termen provoacă o nouă judecată asupra fondului, instanţa de apel statuând atât în fapt, cât şi în drept.
(2) În cazul în care apelul nu se motivează ori motivarea apelului sau întâmpinarea nu cuprinde motive, mijloace de apărare sau dovezi noi, instanţa de apel se va pronunţa, în fond, numai pe baza celor invocate la prima instanţă.
(3) Prin apel este posibil să nu se solicite judecata în fond sau rejudecarea, ci anularea hotărârii de primă instanţă şi respingerea ori anularea cererii de chemare în judecată ca urmare a invocării unei excepţii sau trimiterea dosarului la instanţa competentă.
Limitele efectului devolutiv determinate de ceea ce s-a supus judecăţii la prima instanţă
(1) Prin apel nu se poate schimba cadrul procesual stabilit în faţa primei instanţe.
(2) Părţile nu se vor putea folosi înaintea instanţei de apel de alte motive, mijloace de apărare şi dovezi decât cele invocate la prima instanţă sau arătate în motivarea apelului ori în întâmpinare. Instanţa de apel poate încuviinţa şi administrarea probelor a căror necesitate rezultă din dezbateri.
(3) În apel nu se poate schimba calitatea părţilor, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată şi nici nu se pot formula pretenţii noi.
(4) Părţile pot însă să expliciteze pretenţiile care au fost cuprinse implicit în cererile sau apărările adresate primei instanţe.
(5) Se vor putea cere, de asemenea, dobânzi, rate, venituri ajunse la termen şi orice alte despăgubiri ivite după darea hotărârii primei instanţe şi va putea fi invocată compensaţia legală.
Cereri în apel
fdanila
La apel se mai pot introduce excepții sau motive noi față de cele de la fond,pentru a câștiga procesul ?.Când se cere judecarea dosarului în apel și ... (vezi toată discuția)