avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota succesiune, mama si doi copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota succesiune, mama si doi copii

Situatia este in felul urmator: dorim sa facem pe cale amiabila, la notar, succesiunea dupa tatal meu.
La masa succesorala suntem cei doi fii ai lui si sotia supravietuitoare. Subiectul mostenirii este apartamentul dobandit de parinti in timpul casatoriei (au platit rate inainte si dupa revolutie la el).

Cat primeste sotia, si cat primesc copiii?

P.S. Inteleg ca de vreme ce apartamentul este bun comun, sotia va avea din start 50%, ma intereseaza mai mult cum se imparte cealalta jumatate si in final cat are fiecare in parti.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:26, 2 Decembrie 2013
Din jumatatea cuvenita tatalui, sotia are 1/4 si copii au 3/4.
Fiecare copil are 1/2 din 3/4 din jumatatea de apartament.
deci din total, copii au 3/16 fiecare, iar sotia 5/8?
da, asa. daca va e mai usor, mama 62.5 %, iar fiecare copil cate 18.75%
mai am o intrebare: doresc sa il despagubesc pe fratele meu si sa facem acte la notar in acest sens. Practic agreem ca el sa primeasca o suma de bani si astfel sa renunte la partea sa de mostenire. Daca au trecut mai bine de 7 ani de la decesul tatalui, se mai poate face un astfel de act la notar? (nu stiu daca el a acceptat sau nu succesiunea si nu ma intereseaza, doresc sa il compensez oricum) Sau care sunt variantele la notar?

multumesc
dupa eliberarea certificatului de mostenitor se face partaj.

Alte discuții în legătură

Despre succesiune vali_c vali_c Speta: Persoana I a decedat de curand. I a lasat in urma sotia si 5 copii. I a detinut un apartament impreuna cu sotia. Tatal lui I a decedat in urma cu 1 ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii marinica71 marinica71 daca la dezbaterea unei mosteniri vin eu ,fretele meu si tatal meu(mama fiind decedata)pot cumpara partea tatalui meu? sau e deajuns ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)