avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Inca nu sunt in concediu prenatal in luna a 8-a de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Inca nu sunt in concediu prenatal in luna a 8-a de sarcina

Buna!Imi platesc singura contributiile la cartea de munca la o intreprindere individuala as dori sa stiu de ce nu m-a bagat inca in concediul prenatal desi am dus 2 medicale pana acum e corect sa calculeze prenatalul dupa ce nasc ?intre timp mi se cere 230 lei pentru luna in medical ce reprezinta aceasta suma desi eu ar trebui sa primesc o indemnizatie de maternitate nu mai inteleg nimic cu cat citesc mai multe articole cu atat ma debusolez mai tare as aprecia mult ajutorul dumneavoastra. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:26, 15 Septembrie 2013
Concediul de maternitate este concediu medical si se acorda de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina ori de medicul de familie.

Concediul de maternitate (126 zile) este format din:

- Concediu de sarcina (cunoscut sub numele de concediu prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii si fara legatura cu sarcina.
- Concediu de lauzie (cunoscut sub numele de concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).

Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata), insa, pentru protecţia sănătăţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă în mai putin de 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
1. Cum va platiti singura contributiile?

2. Aveti incheiat un c.i.m. cu acea Intr.Individuala?
1. Concediul de maternitate (sarcina si lauzie) este platit de angajator dar este suportat in totalitate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) de unde angajatorul recupereaza toata suma platita dvs.

2. In concediu de maternitate nu va baga nimeni, dvs. trebuie sa mergeti la medicul curant ginecolog (sau la medicul de familie) si sa solicitati certificat medical (daca indepliniti conditiile legale).

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concedii medicale in timpul sarcinii zaharianmr zaharianmr sunt insarcinata in 28 de saptamani,pana in prezent am avut 44 e zile de c.m,data probabila a nasterii este de 21.02.2013, meicul specialist si cel de fam nu ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal badoiuraluca badoiuraluca buna ziua, sunt insarcinata in 26 saptamani, si data probabila a nasterii este 22 iulie as dori sa imi iau concediul prenatal, am inteles ca in total ... (vezi toată discuția)