avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rapire internationala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rapire internationala

buna ziua,

sunt mama unui copil de 5 luni nascut in Italia cu resedinta la Roma, mama romanca cu resedinta la Roma si tata italian.
Am venit cu copilul insotita de tata in Romania, urma sa ne intoarecem la sfarsitul lunii iulie insa relatia dintre mine si tata a devenit periculoasa pentru copil. acesta a si fost motivul venirii in Romania. Speram insa ca lucrurile se vor calma si sa ne intoarcem in Italia. Relatia a devenit din ce in ce mai urata (amenintari ca imi va lua copilul si ma va distruge).
Imi cere sa ii inapoiez copilul. De altfel mi a sosit si instiintarea de la Ministerul nostru de Justitie pt inapoierea copilului.
Ce sanse am in obtinerea copilul in perspectiva unui proces de incredintare care din cate am fost informata de catre Ministerul nostru se poate deschide doar in Italia?
Certificatul copilui a fost transcris in Romania, inseamna ca are si cetatenie romana? Ajuta la ceva?
Tatal are o situatie buna insa casa de la Roma unde este si resedinta mea si a copilului este cu chirie. In Romania casa parintilor mei este proprietate.
Care credeti ca va fi rezultatul in urma procesul pe care statul roman urmeaza sa il deschida in favoarea tatalui? Se va tine cont de varsta copilului care este alaptat la san? Eu am serviciu acolo unde ar trebui sa ma intorc in noiembrie. Ar fi necesar sau nu sa imi caut deja serviciu aici?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:17, 18 Septembrie 2013
Va raspund doar la intrebarea legata de cetatenie: e foarte bine ca ati transcris certificatul de nastere italian - da, are si cetatenie romana.
Vorbiti de resedinta in Italia si de un proces in Romania. Procesul va fi i Italia daca acolo locuiti impreuna cu copilul. Daca este foarte mic si il alaptati asa cum spuneti, aveti un loc de munca si sunteti un parinte bun nici o instanta de pe aceasta planeta nu v.ar lua copilul.
avand in vedere ca la roma locuim impreuna cu tatal si ar fi imposibil sa mai stam impreuna sunt tentata sa ma intorc in romania. nu suntem casatoriti
procesul pt incredintare cu siguranta ca se va tine in italia.
acum daca eu refuz sa ma intorc in italia ar incepe un proces la tribulalul bucuresti pt inapoierea copilului inaintea celui pt custodia copilului. credeti ca statul roman poate sa refuze inapoierea copilului?
m ar obliga sa ma intorc?
Stimata doamna,
In toate cazurile similare, statul roman, adica judecatorii romani s-au spalat pe maini si au dat dreptate strainilor.
Scrieti-i mesaj particular userului eclair poate va lamureste mai bine cu legile din Italia.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2013
Martonze, utilizator
Rapirea de copii este infractiune, daca el a reclamat asta in Italia autoritatile romane sunt obligate sa participe la urmarirea penala. Asta din punct de vedere pur penal. Din punct de vedere legal, minorul fiind cetatean roman n-are voie sa iasa din Romania fara acordul ambilor parinti. Problema se pune ca daca nu dati acest acord veti putea ajunge la puscarie. Incredintarea minorului sau custodia comuna este o problema de drept civil, nu una de drept penal si s-ar putea sa nu aiba nicio legatura cu ce vi se intampla in conformitate cu dreptul penal si acordurile internationale de cooperare politieneasca. Asa ca cel mai prudent din punct de vedere al "puscariabilitatii" este sa reveniti cu minorul in Italia. Sigur, asta nu e cel mai convenabil in drept civil, ca daca nu aveti venituri suficiente si un scop legal de sedere minorul va fi incredintat tatalui si veti fi expulzata din Italia. Eventual v-ati putea judeca impotriva autoritatilor italiene pentru a putea ramane in Italia, dar pentru asta aveti nevoie de mijloace de trai si de bani pentru avocat, plus ca poate dura ani de zile pana se solutioneaza cazul sederii dvs.

Alte discuții în legătură

Rapire internationala de copil catalinagt catalinagt Buna ziua. Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie! O ruda a ... (vezi toată discuția)
Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)
Tatal nu respecta hotararea judecatoreasca de inapoiere minor Florentina_A Florentina_A In urma cu aproximativ un an de zile mama minorului i-a dat procura in scop turistic tatalui, acesta fiind cetatean italian. La acea data minorul nu era ... (vezi toată discuția)