avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de handicap nu exclude impozitul pe pensia de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de handicap nu exclude impozitul pe pensia de limita de varsta?

Va rog frumos sa imi raspundeti daca la persoanele cu certificat de handicap gradul 2 , cu o pensie de limita de varsta de 1405 lei se ia impozit pe aceasta (s-a luat 58 lei).Daca exista scutire va rog frumos un raspuns cu ce nr de hotarare.Multumesc
Cel mai recent răspuns: alba777 , utilizator 15:38, 16 Septembrie 2013
Depinde de cand aveti certificatul de incadrare in grad de handicap, daca este grav sau accentuat si daca ati depus la casa de pensii o copie dupa acesta.
Daca nu ati depus copia dupa certificatul de incadrare in grad de handicap, solicitati acum la casa de pensii scutirea de impozit conform Legii nr. 571/2003 actualizata, art. 68^1.
Daca ati depus copia, solicitati restituirea impozitului retinut.

Scutirea de impozit pentru pensiile persoanelor cu handicap grav sau accentuat s-a introdus in Codul Fiscal prin pct. 4 al art. I din LEGEA nr. 76 din 6 mai 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 307 din 11 mai 2010.

Codul Fiscal:

Definirea veniturilor din pensii
ART. 68
Veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative şi cele finanţate de la bugetul de stat.
Art. 68^1
Nu sunt venituri impozabile veniturile din pensii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.


Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
ana-cer, moderator
Multumesc mult
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
alba777, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare pensii handicap sandavasilescu sandavasilescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: S-a modificat Codul fiscal referitor la impozitarea pensiilor pentru handicap grav si accentuat? ... (vezi toată discuția)
Impozitul pentru pensionarii incadrati in grad de handicap eugenchis eugenchis Buna seara.Vecina mea este pensionata la limita de virsta in baza legii 19/2000,art.47(b). A fost la Casa de Pensii si a intrebat de retinerea impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Impozit pe pensie la o persoana handicapata! adi69 adi69 Buna seara, mama mea a primit acum o luna certificat de handicap accentuat gr.2.Doresc sa aflu daca are scutire la plata impozitului pe pensie, si care ar fi ... (vezi toată discuția)