avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire

Buna ziua. In urma cu doua luni (iulie 2013) a decedat tatal meu iar unul din fratii lui doreste sa facem dezbaterea succesiunii dupa bunica mea paterna , decedata in anul 2000, rugandu-ma sa renunt la partea ce i se cuvenea tatalui meu. Din ce am mai citit, am inteles ca nu pot veni la mostenirea bunicii prin reprezentare, deci nu pot renunta la mostenire, insa v-as fi recunoscatoare daca mi-ati oferi o parere autorizata. Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: ContSters297103 , utilizator 20:39, 17 Septembrie 2013
Nu e vorba de reprezentare aici.

Reprezentarea opereaza atunci cand copiii mor inaintea parintilor lor (pentru a da posibilitate nepotilor de fiu/fiica predecedat/a sa vina la mostenirea bunicului/bunicii fara a fi inlaturati de unchi/matusi).

Or in acest caz tatal dvs. (care era in viata la data mortii bunicii dvs) si-a mostenit mama (din chiar clipa mortii acesteia si indiferent de data la care are loc dezbaterea mostenirii bunicii). Iar mai departe averea tatalui dvs. (inclusiv ceea ce a mostenit de la mama sa) s-a transmis la dvs. De renuntat, putea sa renunte tatal dvs. prin declaratie autentica si prin anul 2000 (data decesului mamei sale + 6 luni vechiul termen de optiune succesorala, care in prezent este de 1 an).

Atentie sa nu cumva sa renuntati la mostenirea tatalui!
Nu exista renuntare pro parte. Nu se poate renunta doar la partea din averea tatalui dvs. pe care el a mostenit-o de la ... Daca ati renuntat, ati renuntat la tot.

Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspuns, pentru promptitudine si pentru sfat!
Sa inteleg ca daca as renunta la mostenirea dupa bunica paterna, aceasta presupune sa renunt si la bunurile aflate deja in proprietatea tatalui meu la data decesului lui?
Dvs veniti la mostenirea bunicii paterne in calitate de declarant pt tatal dvs, dvs sunteti mostenitoarea tatalui nu a bunicii. Dvs puteti dupa dezbaterea mostenirii atat a bunicii cat si a tatalui, succesiuni succesive sa cedati o cota parte care s a retransmis catre dvs in cadrul unui partaj sau sa donati o cota parte.
Va multumesc!
romascanu a scris:

Atentie sa nu cumva sa renuntati la mostenirea tatalui!
Nu exista renuntare pro parte. Nu se poate renunta doar la partea din averea tatalui dvs. pe care el a mostenit-o de la ... Daca ati renuntat, ati renuntat la tot.

imi place..

e vreo diferenta intre renuntarea de azi si cea de mai inainte de \"90..
ma refer la imprejurarea ca prin 'legile proprietatii' au fost 'repusi' in termenul de acceptare

si ma intreb daca doar renuntatorii sau doar cei straini:D

reprezentantul putea formula o cerere dupa averea bunicii sale in conditiile renuntarii sau fiind strain ascendentul in locul caruia urca

zic si io aici ceva daca tot am primit termene in octombrie 2014 si tre sa ma "mentin" ca avocat pana atunci ca sa nu imi ceara clientul banii inapoi...))
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
ContSters297103, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Pot sa renunt doar la o parte din mostenire? giomoco giomoco Buna ziua, am o mare dilema: tatal meu a decedat anul trecut si acum se face succesiunea. Eu sunt singurul copil, el mai are 2 frati in viata si un frate este ... (vezi toată discuția)
Succesiune mariuspisica28 mariuspisica28 Buna ziua, In 2014 s-a stins din viata tatal meu si am facut o succesiune pentru un imobil pe care il detinea. In 2016 s-a stins din viata bunicul ... (vezi toată discuția)