avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Impozitare Microintreprindere nou infiintata.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Impozitare Microintreprindere nou infiintata.

Am infiintat in luna August o firma (microintreprindere) cu domeniu unic de activitate, urmand sa fac investitii in echipamente pentru a-mi putea desfasura activitatea.M-ar fi avantajat impozitul pe profit dar avand obiect unic de activitate si neavand cifra de afaceri, firma a fost inregistrata cu 3%.De la 1 iunie, se pare ca firmele nou infiintate care au un capital social de 25 000 EUR pot alege sistemul de impozitare.As putea sa fac majorare de capital, pentru a plati impozit pe profit?Din ce an fiscal as deveni cu impozit pe profit?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 13:40, 17 Septembrie 2013
Potrivit Cod fiscal:

ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.
.....
(4^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), persoana juridică română nou-înfiinţată care, la data înregistrării în registrul comerţului, are subscris un capital social reprezentând cel puţin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro poate opta să aplice prevederile titlului II. Opţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiţie nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea reprezentând echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro de la data înregistrării, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 112^1. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în lei pentru suma de 25.000 euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării persoanei juridice.


Deci trebuia la infiintare sa aveti cap social de 25.000 euro.

Va puteti prevala de Normele metodologice:

7. Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activităţi de natura celor prevăzute la art. 112^2 alin.(6) din Codul fiscal datorează impozit pe profit luând în calcul veniturile și cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv.


ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(6) Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.


Efectuati consultanta si deci deveniti micro din acel trimestru.

Sau realizati venituri de peste 65.000 euro si deveniti de la infiintare:

ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro

Prin excepţie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) şi (7), dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută în prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În cazul contribuabililor prevăzuţi la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.
Buna ziua,

Eu inteleg din textul legal la care faceti referire(art.112^2, alineatul 4^2 din CF), ca pentru a nu aplica sistemul microintreprinderii, persoana nou infiintata trebuie sa indeplineasca criteriul capitalului social de 25.000 eur, la data infiintarii, ca si o exceptie de la regula de baza exprimata la alineatul 4, care stabileste ca o persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.

In opinia mea exceptia poate fi aplicata numai in cazul indeplinirii conditiei privind capitalul social la data infiintarii, majorarea capitalului social ulterior inregistrarii, nu va conduce la posibilitatea iesirii din sistemul microintreprinderilor.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma noua, taxe si impozite bursul bursul Buna ziua Vreau sa infiintez o firma noua si as dori sa platesc direct impozit pe profit de 16% si nu cei 3%. Pot fi platitor sau nu de tva ? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Informatii infiintare firma marymiru marymiru Buna ziua, As dori sa infiintez o societate platitoare de TVA. Sunt obligata sa trec la cei 3% din impozit sau pot opta pentru 16% pentru profit? Tin sa ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la impozitul pe venitul microintreprinderilor la impozitul pe profit Sisa Sisa Buna seara, Nelamurirea mea este legata de calculul impozitului pe profit. Este vorba de o firma care a fost platitoare de impozit pe profit iar de la ... (vezi toată discuția)