avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Firma noua, taxe si impozite
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Firma noua, taxe si impozite

Buna ziua
Vreau sa infiintez o firma noua si as dori sa platesc direct impozit pe profit de 16% si nu cei 3%.
Pot fi platitor sau nu de tva ?
Ce trebuie facut ,declarat ,daca se poate ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Total Contabilitate , Contabil 22:26, 16 Decembrie 2013
Din codul fiscal ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii
......
(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.
..........
(4^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), persoana juridică română nou-înfiinţată care, la data înregistrării în registrul comerţului, are subscris un capital social reprezentând cel puţin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro poate opta să aplice prevederile titlului II. Opţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiţie nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea reprezentând echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro de la data înregistrării, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 112^1. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în lei pentru suma de 25.000 euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării persoanei juridice.
Buna ziua,

Mai exista o solutie mult mai simpla. Nu va costa nimic in plus fata de costurile standard pentru deschiderea unei firme.

In condiţiile în care desfăşuraţi activităţile prevăzute la art. 112 indice 2 alin. 6 Cod fiscal respectiv consultanta, asigurari , banci etc, puteti deveni la infiintare platitor de impozit pe profit.

Mai concret, ca si exemplu, infiintati firma cu codul CAEN principal 7022 - Activitati de consultanta si afaceri in management.

In ceea ce priveste TVA-ul, infiintati firma deocamdata fara TVA apoi mergeti la ANAF cu un dosar si depuneti pentru a deveni platitor de TVA.

Pentru alte nelamuriri va stau la dispozitie.

Numai bine.



Buna ziua
Vreau sa infiintez o firma noua si as dori sa platesc direct impozit pe profit de 16% si nu cei 3%.
Pot fi platitor sau nu de tva ?
Ce trebuie facut ,declarat ,daca se poate ?
Multumesc !


Cum a spus colegul george-neagu, sau:

Nu conteaza ce obiect de activitate aveti, conteaza veniturile care le veti realiza:

Cod fiscal:

ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.


ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);

b) *** Abrogat;

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

e) nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.



Norme:

ART. 112^1

1. Pentru încadrarea în condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. a) din Codul fiscal, persoana juridică română nu trebuie să înregistreze venituri din activităţile prevăzute la art. 112^2 alin. (6) din Codul fiscal.

Încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analiza contractelor încheiate şi a altor documente care justifică natura veniturilor.


Deci realizati venituri din consultanta in trim IV 2013 si astfel veti trece la impozit pe profit:

7. Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activităţi de natura celor prevăzute la art. 112^2 alin.(6) din Codul fiscal datorează impozit pe profit luând în calcul veniturile și cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv.

(6) Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.



Atentie ca din 01.01.2014 ART. 112^1 va avea urmatoarea completare:


"a1) realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;".

Iar art 112^6 va fi modificat astfel:


Art. 1126. - Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în prezentul articol, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.\"

Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna seara,

Incercam sa-i raspundem unui om care vrea sa-si deschida o firma si nu are la dispozitie 25.000 de euro capital social ca sa devina platitor de impozit pe profit asa cum doreste.
Cea mai simpla varianta nu cred ca este cea cu 25.000 euro capital social.
Daca alegeti sa deviniti platitor de impozit pe profit trebuie sa aveti la infiintare in actul constitutiv ca si activitati principale cele mentionate in art. 112^2 al. 6 si anume:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului"

Daca nu va incadrati in cele indicate mai sus, trebuie sa aveti 25.000 euro capital social la infiintare si veti fi inregistrat ca platitor de impozit pe profit.
Daca nici aici nu va incadrati, trebuie sa asteptati sa realizati o cifra de afaceri de 65.000 euro ca sa deveniti platitor de impozit pe profit.

O seara extraordinara.
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
Total Contabilitate, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare microintreprindere nou infiintata. Odile Odile Am infiintat in luna August o firma (microintreprindere) cu domeniu unic de activitate, urmand sa fac investitii in echipamente pentru a-mi putea desfasura ... (vezi toată discuția)
Declaratie 010 2014 irinuka2005 irinuka2005 Firma infiintata in martie 2013 COD CAEN 7021\\"Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii\\"ca si platitoare de impozit pe ... (vezi toată discuția)
Servicii pr irinuka2005 irinuka2005 Firma de servicii pr infiintata in 2013 poate fi micro?in ce conditii?Multumesc! (vezi toată discuția)