avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii pensii PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii pensii PFA

Buna ziua.
As dori sa stiu daca modificarea facuta in 2012 legata de contributiile sociale care se achita dupa venitul net si nu brut se aplica doar pentru pfa-urile noi infiintate?Sunt medic stomatolog cu un pfa din 2009 si incerc sa aflu suma pe care o am de achitat catre Casa de pensii, insa la finante inclusiv pe anul 2013 mi s-a calculat dupa venitul brut .Dupa drumuri multe multe intre casa de pensii si finante si dupa ce am citit mult pe avocatnet.ro si am descoperit singura ca de la data de 1 iulie 2012 s-au schimbat unele lucruri si dupa ce am dus doamnelor de la finante toate aceste lucruri scoase pe hartie am reusit cu mare greu sa le lamuresc sa imi calculeze corect pentru anul 2013.(dansele calculau pentru toate pfa-urile tot dupa venitul brut)Pentru anul 2012 insa m-au trimis din nou la Casa de pensii spunandu-mi ca nu e de competenta ANAF sa calculeze pentru aceasta perioada.La Casa de pensii mi s-a spus ca urmatoarea fraza: " Daca venitul lunar ( rezultat dupa scaderea cheltuielilor deductibile ) este sub nivelul minim mentionat, adica sub 741 lei/luna, nu se datoreaza contributii de asigurari sociale" este valabila doar pentru cei care au pfa-uri noi infiintate si ca abia din 2013 se calculeaza astfel pentru toate pfa-urile.As dori sa stiu daca este adevarat pentru ca m-am saturat de atatea drumuri fara sa obtin un raspuns concret.Nu mai stiu cui sa ma adresez
VA MULTUMESC!

Cel mai recent răspuns: raluck20 , utilizator 16:20, 17 Septembrie 2013
Toti am patit la fel, cu drumuri inutile, nervi si disperare fata de vajnicii functionary "competenti" ai ANAF-ului. Raspunsul este afirmativ. Contributia la pensie se datoreaza la valoarea pe care ati declarat-o dvs. prin declaratia 600, desi se calculeaza exact cum v-au precizat cei de la CNPAS, adica daca depasiti venitul net minim de 750 lei/luna, urmand sa regularizati in anul urmator toate platile....In traducere libera, adica la pastele cailor! Trebuie sa platiti minim 232 lei/luna, adica 696 lei/trimestru, indifferent daca realizati sau nu venituri.
Venitul meu pe anii 2012 si 2013 este sub venitul minim.Ca urmare pe anul 2013 au reusit intr-un final sa imi spuna ca am de achitat 0 contributii 0 penalizari dar au spus ca pe 2012 nu stiu cum sa imi calculeze
inclusiv valoarea declarata la inceputul anului a fost sub venitul minim.Inca nu am achitat nimic pe anii 2012-2013 si vroiam sa mi se spuna suma pe care o datorez.Dupa cunostintele mele ar trebui sa achit defapt doar pe prima jumatate a anului 2012 cei 232 ron pe luna pentru ca atunci se achita dupa venitul brut
in concluzie daca venitul estimat pe anii 2012-2013 si cel realizat sunt sub venitul minim pe ce perioada trebuie achitata contributia catre pensii? numai pentru perioada ianuarie-iunie 2012 nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatii pensii raluck20 raluck20 Modificarea legata de contributia la Casa de pensii din iulie 2012 este doar pentru pfa-urile noi infiintate? Am un pfa din 2009 ,pe anul 2012 venitul estimat ... (vezi toată discuția)
Norma de venit si cas giolgau giolgau pe decizia de impunere din 2012 am : norma venit 11000 . venit net pe baza normelor de venit , impozit 1760, am mai platit cass (sanatatea ) 5, 5% Intrebare ... (vezi toată discuția)
Plata impozit si taxe pfa Silvasanu Silvasanu Buna seara, Am o rugaminte la d-voastra: imi deschid in urmatoarele zile un PFA avand ca obiect de activitate producerea si comercializarea de obiecte ... (vezi toată discuția)