avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier al naibii de ciudat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier al naibii de ciudat

Buna ziua !

Am fost anul acesta la Vama Veche Constanta , in ultima seara , inainte de plecare , am fost implicat intr-un accident dupa cum urmeaza: o fata de 16 ani statea cu fundul pe bordura si cu picioarele intinse in partea carosabila a unei strazi cu sens unic , pe care eu circulam in momentul respectiv . respectiva era sub influenta bauturilor alcoolice , si dupa spusele ei "statea intinsa pe spate si admira cerul" .... eu am rugat o sa mergem la spital in caz ca are ceva , ea a spus ca nu vrea la spital , si cand i am cerut un numar de telefon a spus ca nu are telefon ca i-a cazut in wc. vazand ca tipa e beata , si fiindu mi imposibil sa inteleg cum as fi putut sa o accidentez , mentionez ca eu nu am simtit cum ca as fi calcat peste piciorul cuiva , am convenit cu ea , ca in caz de nevoie , ma gaseste in capatul strazii respective , unde o sa imi parchez masina si o sa intru intr-un bar langa (stuff vama veche) . fata nu m a mai cautat , insa , ulterior , ea a ajuns la spital , caci spune ea , pe moment nu a durut o si dupa ce am plecat a inceput sa o doara piciorul si s a dus la spital . acolo , cand a fost intreabata ce a patit a spus ca a fost calcata de o masina . acum obligatia celor de la urgente stiu ca este sa anunte politia in legatura cu orice accident . la 5 dimineata cand sa plec , la masina , un politist . am fost in mangalia la spital la fata respectiva , care dormea , l am rugat pe domnul politist sa ii ia alcolemia , desii trecusera 5 ore de la accident , respectiva avea 0.11 alcolemie .... dupa care am mers la politia mangalia , unde am dat declaratie cu cele intamplate , ca si mai sus , si unde mi s a luat permisul de conducere pentru "parasire loc accident" cu dovada inlocuitoare fara drept de conducere . tot acolo am aflat ca fata respectiva era minora si are doar 16 ani . a doua zi , fata fugise din spital , fara bilet de externare , si a scos ghipsul , a ajuns la brasov , si din spusele ei , telefonice , nu si a anuntat parintii in legatura cu accidentul . polistul de la mangalia mi a spus ca a citat o pentru a declara cele intamplate la brasov , in prezenta unui parinte .


Acum ... de atunci a trecut 1 luna , si ea zice ca nu i-a ajuns nici o citatie , insa eu ma tem ca "pustoaica" pandeste posta , lucru care pe mine ma tine in loc in ceea ce priveste recuperarea carnetului , si sa nu mai zic ca din ce am inteles , la mangalia am un dosar penal in legatura cu parasirea locului acestui accident , desii de la locul accidentului si locul in care mi a gasit respectivul politist masina , sunt aprox. 50 m , pe aceiasi strada .... acum am inteles , ca datorita faptului ca eu nu am anuntat politia in legatura cu accidentul , sunt vinovat pt parasirea locului accidentului . insa , avand in vedere faptul ca , respectiva fata , nu a avut nici o vatamare , doar o suspiciune de fractura la un deget , care ulterior s a vindecat iar eu nu am plecat de la locul accidentului mai mult de 50 m , si asta doar pt ca ea mi a spus ca nu are nimic , si ca nu are nevoie de ingrijiri medicale sau transport la spital .



Ce ma sfatuiti sa fac . maine am drum prin brasov si ma gandeam sa o contactez pe respectiva fata , sa merg la un notar sa dea o declaratie , pe care sa o duc eu la mangalia , dar nu stiu daca asa ceva este posibil , Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: emilosiac , utilizator 13:19, 30 Septembrie 2013
Infractiunea de parasire a locului accidentului subzista daca este savarsita infractiunea de vatamare corporala din culpa,incriminata de art. 184 din Codul penal, indiferent daca a operat impacarea partilor sau daca nu a fost depusa plangerea penala prealabila, in termen de doua luni de la data cand partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului.

(RIL - Recurs in interesul legii, Recurs ICCJ
Decizia nr. LXVI (66) din 15 octombrie 2007 cu privire la intelesul sintagmei vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002).


(vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane*, continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, se impune ca aceasta sa fie inteleasa numai in sensul ca se refera la vatamarile necesitand pentru vindecare ingrijiri medicale cu o durata mai mare de 10 zile, precum si la celelalte urmari incluse in art. 182 alin. 2 din Codul penal).


Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc foarte mult pentru interesul acordat doamna avocat , pe mine m-ar interesa daca , se poate considera ca am parasit locul accidentului , in cazul in care , dupa cum am spus mai sus , dupa 5 ore de la accident eu eram pe aceiasi strada cu accidentul, si daca exista un timp in care poti sa anunti accidentul .

De ce parasirea locului accidentului ?

Am inteles ca nu are treaba cu partea vatamata sau cu vatamarea corporala a acesteaia , care oricum nu exista , iar daca va face plangere in prealabil , oricum nu vad cu ce ar influenta faptul ca eu nu am parasit totusi , real , locul accidentului ?
oug195
Art.77. – (1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
si care este pedeapsa ?

Art.89. - (1) Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto aflat în procesul de instruire sau de examinatorul autorităţii competente aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Este de preferat apelarea la ajutorul unui avocat, cauza este complicata.
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Accident circulatie rise rise buna ziua, Am nevoie de un raspuns privind un accident de circulatie produs intre o masina si o persoana. Persoana a fugit prin fata masinii, la 2 m de zebra ... (vezi toată discuția)
Fugire de la locul accidentului florinmzq90 florinmzq90 Am facut un accident fara vatamari corporale cu avarii usoare de ambele parti.De frica nu am stat la locul accidentului si am plecat.Acasa am spus ca nu am ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului accidentului costinandrei costinandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie intr-un dosar de urmarire penala cu scopul de a afla parerea dvs. privind existenta infractiunii de ... (vezi toată discuția)