avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere din salariu

buna ziua,

Un angajat in cadrul firmei noastre cu conventie civila doreste de ia parte la un curs de formare profesionala. Plata acestui curs este suportata in procent de 51 % de catre companie de training si 49% de catre el. Pot face retinere din salariu cu acordul angajatului ? ce inseamana " cu acordul lui?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: cruiser1982 , utilizator 18:08, 17 Septembrie 2013
Daca are conventie civila atunci nu e un angajat ci un colaborator. In aceasta situatie nu se aplica dispozitiile Codului Muncii, ci doar cele ale Codului Civil. In ceea ce priveste retinerile din tariful pe care trebuie sa il achitati (nefiind salariat nu se plateste salariu), aceste se pot face doar in baza clauzelor contractuale.
In contractul de colaborare ar trebui sa prevedeti modlaitatea exacta de plata a cusului si nu doar in procente - in rate sau integral .
revin cu mentiuni : Folosim " conventie civila " pentru a putea remunera o persoana . Acea persoana primeste 25 lei BRUT . Taxele care trebuiesc virate catre CAS , CASS si impozit pe venit sunt in valoare de 7 lei , din banii care reprezinta remuneratia neta 18 lei valoare retinuta pentru cursul de formare este de 17 lei. ( de ce dorim sa recurgem la " retinere " ? pentru ca nu dorim sa platim impozite , tva ...etc pentru un serviciu oferit de firma noastra si cu care " persoana " este de acord. Putem face retinerea ?
Dupa cum v-am mentionat mai sus, tariful platit in baza unei conventii civile nu se incadreaza in categoria salariilor.
Retinerile pe care le doriti puteti sa le faceti doar dupa achitarea de catre dvs a contributiilor catre stat, in cazul in care partile au optat pentru retinerea la sursa in ce priveste plata acestora.
Cheltuielile de formare profesionala sunt cheltuieli care se fac in baza Codului muncii. Doar acelea sunt deductibile fiscal. Deci, in cazul dvs nu puteti diminua cu ajutorul lor, baza de calcul a contributiilor.
Multumesc pentru raspuns .
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a plati perioada de training NICOLETA_NIKI NICOLETA_NIKI Buna m-am hotarat de o perioada sa imi iau un al doilea job....zis si facut am fost la un interviu la un call center - m-au si angajat aproape pe loc. Spun ... (vezi toată discuția)
Colaborari cu persoane fizice Gabriela Cristina Gabriela Cristina Buna ziua, Ce fel de contract se poate incheia intre o organizatie non-profit si o persoana fizica (nu PFA), pentru prestarea unor servicii (ex: organizare ... (vezi toată discuția)
Contributii prestare de servicii mihovicidaniela mihovicidaniela ce retineri se fac la prestre de servicii la o persoana fizica? tot 10,% 0,5% si impozit tot la brut? (vezi toată discuția)