buna ziua,am o intrebare legata de executarea silita ,in urma cu cativa ani am luat 2 credite de nevoi personale fara garantii,am platit 2 ani timp in care nu am mai putut onora creditele,acum sunt angaja si mi se retine din salar 1/2 plus conturile blocate,tin se mentionez ca contul meu e cont salarial ,e posibil asa ceva .si inca o intrebare as dori sa mentionez am un apartament care sunt coproprietare impreuna cu sora mea amandoua figuram ca proprietare pe apartament ,ce se poate intampla cu apartamentul daca nu mai platesc si nu mai lucrez niciunde,pot ramane fara apartament. va multumesc anticipat
Poprirea poate viza veniturile salariale realizate.
In situatia in care creanta nu mai poate fi indestulata din veniturile salariale, se poate proceda la urmarirea bunurilor detinute in coproprietate.
Creditorii pot solicita instantei de judecata partajarea bunului comun , proprietate comuna pe cote parti, pe calea contestatiei la executare.(instanta de judecata putand dispune atribuirea imobilului dumneavoastra, urmand a remite o suma de bani cu titlu de despagubire celuilalt copartas, o sulta ).
Chiar si cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, in etapa executarii silite, realizata, in forma sa, prin licitatie publica.
Art. 678. Executarea silita privitoare la bunul comun.
(1) Creditorii unui coproprietar pot urmari silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instantei imparteala bunului, caz in care urmarirea se va face asupra partii de bun sau, dupa caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.
(2) In cazul vanzarii silite a unei cote-parti din dreptul de proprietate asupra unui bun, executorul judecatoresc ii va notifica pe ceilalti coproprietari cu cel putin doua saptamani inainte de data stabilita pentru vanzare, instiintandu-i despre ziua, ora si locul licitatiei. La pret egal, coproprietarii vor fi preferati la adjudecarea cotei-parti.
(3) Creditorii care au un drept de garantie asupra bunului comun ori cei a caror creanta s-a nascut in legatura cu conservarea sau administrarea acestuia au dreptul sa urmareasca silit bunul, in mainile oricui s-ar gasi, atat inainte, cat si dupa partaj.
(4) Conventiile de suspendare a impartelii pot fi opuse creditorilor numai daca, inainte de nasterea creantelor, au dobandit data certa in cazul bunurilor mobile sau au fost autentificate in cazul bunurilor imobile si s-au indeplinit formalitatile de publicitate prevazute de lege, daca este cazul .
Art. 679.
Drepturile creditorilor personali ai coproprietarului.
(1) Creditorii personali ai unui coproprietar vor putea, de asemenea, sa intervina, pe cheltuiala lor, in partajul cerut de coproprietari ori de un alt creditor .
Ei nu pot insa sa atace un partaj efectuat, afara numai daca acesta s-a facut in lipsa lor si fara sa se tina seama de opozitia pe care au facut-o, precum si in cazurile cand partajul a fost simulat ori s-a facut astfel incat creditorii nu au putut sa intervina in proces.
va rog sa ma lamuriti cu inca o intrebare daca eu am datorii si nu sora mea cum poate banca sau cum se vinde apartamentul daca ea nu vrea sa se vanda partea ei si vrea sa ramana acolo
am o intrebare daca platesc si doresc sa platesc lunar acea suma care o am pe poprirea de salar desi nu mai lucrez pot sa depun in acelasi cont in care am scris pe adresa de poprire de la executorul judecatoresc,sau trebuie sa i-au legatura cu executorul
avand doua credite la care am executare silita pe amandoua si am poprire pe salar deocamdata ,eu avand contract de munca pana la sfarsitul anului,as dori sa stiu ce poate sa mi se intample daca eu doresc sa platesc si sa vorbesc cu executorul la o banca sa pot plati esalonat si la cealalta sa depun suma cat am avut poprirea pe salar.eu detin un apartament impreuna cu sora mea ,nustiu daca se poate lega de acel apartament fiind doua proprietare