avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cotizatie individuala CSA pentru indemnizatie crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cotizatie individuala CSA pentru indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Anul trecut am beneficiat de indemnizatia de somaj din luna Nov pana in Aprilie (2013). In Aprilie m-am intors inapoi la firma pentru o luna dupa care am demisionat(am avut contract de munca). Sunt si la facultate de stat la zi (la cu taxa), in prezent nu am un loc de munca dar am aflat ca sunt insarcinata, cum pot proceda pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului?
- Este posibila cotizatia individuala CAS?
- Este suficient ca sunt inca in facultate?
- Am nevoie de o alta angajare pentru 5 luni cat sa implinesc cele 12 luni cerute obligatoriu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:49, 18 Septembrie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj imdemnizat, studenta la zi, fara intrerupere, concedii medicale etc.)

2. In functie de data prezumata a nasterii copilului vedeti daca in cele 12 luni va incadrati in ce am spus eu mai sus.

3. - Daca veti naste, sa zicem, in iunie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt iulie 2013 - iunie 2014.
- In aceste 12 luni ati fost intr-una sau mai multe din situatiile prezentate de mine mai sus asa ca veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Multumesc foarte frumos pentru raspuns
Ma incadrez in perioada facultatii neintrerupte,fiind in anul 3 de studiu la zi.
mihaela21sava a scris:

....
- Este posibila cotizatia individuala CAS?
...


Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..


Care este data preconizata a nasterii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate beneficia de concediu crestere copil? anelice anelice Buna seara, As avea o intrebare. In 24 spetembrie mi s-a incheiat CM la o firma, dupa care luna octombrie am ramas fara loc de munca iar somaj am primit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Sotia mea este in urmatoarea situatie: - nu realizeaza niciun venit. - a terminat facultatea in anul 2011, si s-a inscris la masterat in 2012. - s-a inscris ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinamihalache alinamihalache Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatie de crestere a copilului daca sunt angajata cu contract pe perioada determinata si angajatorul hotareste ... (vezi toată discuția)