avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Situatie recuperatori credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Situatie recuperatori credit

Buna ziua,
In octombrie 2006 am luat un credit de nevoi personale de la o banca din Romania, rambursabil in 10 ani.De la sfarsitul anului 2007 sau inceputul lui 2008 nu am mai putut sa platesc ratele. M-au tot sunat de la banca de cateva ori sa vin sa platesc. Banca a cesionat drepturile de creanta in septembrie 2010. Iar de aproximativ 2 ani ma tot suna cei care se ocupa de recuperare acum. De cel putin un an primesc scrisori acasa ca daca nu platesc in 15 zile ma trimit in executare silita. Nu am mai platit deloc din 2007-2008.Chiar astazi am primit aceeasi scrisoare, ce vine cam o data pe luna. Le-am cerut diferite detalii sa imi trimita copii dupa contract de cesiune, pentru ca nu ii cred ca pot pretinde telefonic, sau fara ceva concret ca eu le datorez acea suma. Iar de fiecare data imi baga tot felul de pretexte, ba ca eu vreau sa o lungesc, sau ca e prea complicat cu documentele pe care eu le cer. Este posibil ca acest credit sa fie prescris ? Pentru ca daca ei ma ameninta de 1-2 ani ca ma dau in executare, iar eu nu le platesc nimic, si ei nu fac ceea ce spun, inseamna ca nu pot sa o faca ? Pentru ca eu nu ii cred ca nu o fac, pe motivul ca vor sa o rezolvam pe cale amiabila. De altfel, ei au calculat si niste penalizari ale lor, care nu imi spun cum le-au calculat. Cum se calculeaza termenul acela de 3 ani pana la prescriptie. Perioada de 3 ani incepe de la prima rata neachitata, a doua, sau incepe dupa cei 10 ani ai perioadei totale a creditului? Ce inseamna "scadenta anticipata", si se aplica acestui tip de credit ? Pentru ca ei au spus ca creditul este valabil 10 ani, ca nu este prescris. (In urma cererii mele sa imi demonstreze ca acest credit nu este prescris conform legilor din Romania, m-au ignorat.) Ce pot face eu sa o termin cu ei daca este prescris? Pentru ca daca eram in executare sigur nu mai primeam de la ei telefoanele. Multumesc pentru timp fata de aceasta varietate de intrebari. :)
Cel mai recent răspuns: ContSters215676 , utilizator 08:31, 28 Septembrie 2013
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, am citit si eu acel articol legat de termenul de prescriptie dar nu imi era clara perioada. Sper sa fie mai ok chiar daca raspunsurile primite sunt usor diferite. Mi-au trimis acum 6-7 luni, o copie de pe o cerere a lor catre un executor judecatoresc, prin care descriau amanuntit ce o sa patesc, unde se preciza ca daca nu platesc in clasicul 15 zile, o trimit la EJ. Ideea este ca ei fac acelasi lucru de peste 1 an, si mereu cand le-am cerut detalii sau m-am luat de ei au facut pauza cateva zile, dupa care au revenit ignorand complet ce vorbisem inainte. Adica le cer documente prin care sa faca dovada, un contract prin care sunt imputerniciti, sau sa imi dovedeasca cum creditul nu este prescris, si imi spun ca odata ce banca a cesionat acest credit normal ca ei au dreptul total. Ultima oara le-am spus sa nu ma mai sune, sa inteleaga ca nu o sa le platesc nimic ca nu vreau. Iar tipa imi spune ca cer acele detalii doar ca sa ne lungim cu plata. Si cum spuneam, in scrisorile pe care le primesc, imi scriu mare cu rosu ca daca nu platesc in 15 zile=executare silita. Nu am platit nimic din 2007-2008 la banca, iar la creditori nici atat. Ratele care imi sunt recomandate acum sunt ale lor, iar sumele sunt destul de mari. Banca a cesionat suma de 6000 euro, iar ei cer 7000.
Intr-adevar daca s-a cesionat, recuperatoriii preiau toate drepturile bancii.

Insa chiar si asa, si banca sa fi fost, daca datoria s-a prescris atunci nu mai pot face nimic din punct de vedere legal.
gerberga a scris:

Termenul de prescriptie este de 3 ani si curge de la data declararii scadentei anticipate a creditului.

Nicio legatura cu ratele pe 10 ani.

Daca creditul a fost cesionat, atunci el mai mult ca sigur fusese deja declarat scadent anticipat. Prin urmare din 2010 pana in 2013 au trecut 3 ani si e f posibil ca debitul dvs sa fie prescris.


buna ziua,
am urmarit subiectul si am o intrebare:
am fost 2 ani in indemnizatie de crestere a copilului de la 0 la 2 ani, acesti ani se iau in considerare la termenul de prescriptie sau nu? Avand in vedere ca este nelegala instituirea popriri pe indemnizatia de crestere a copilului

multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
turtupanu, utilizator
faptul ca ati fost in concediu de crestere al copilului nu conteaza in curgerea termenul de prescriptie. faptul ca nu aveti venituri, sunteti in concediu nu intrerupe prescriptia, conteaza ce face creditorul in acest timp.
Multumesc gerberga pentru raspunsuri si restul. O ultima intrebare. Exista o modalitate prin care se poate verifica aceasta prescriptie ?

Alte discuții în legătură

Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)
Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
Notificare firma recuperare ContSters215676 ContSters215676 Buna seara. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul prezentat mai jos. Un credit de nevoi personale luat in august 2008 si scadent in 2016 cf ... (vezi toată discuția)