buna ziua ! avem o casa la tara , mostenire de la bunica pe care nu am reusit sa o vindem . In aceasta toamna am gasit o familie care nu are unde locui , care ne-a rugat sa o lasam sa stea un an fara sa plateasca nimic , avand insa grija ca gospodaria sa ramana in buna stare ( deci sa faca reparatiile minime de intretinere in bune conditii ).Dupa un an aceasta familie si-ar manifesta dorinta de a cumpara....
Care este forma legala prin care aceasta familie poate locui acolo ? ( contract de inchiriere nu putem face deoarece nu primim nici un ban .........)totusi as vrea ca sa stea legal.......cum sa procedam ? o intelegere scrisa intre noi este suficienta pentru ei ( care trebuie sa-si justifice prezenta ) da si pentru noi ( care nu vrem probleme cu fiscul si care vrem sa vindem neaparat anul viitor ) ? multumesc
În faţa cui să-şi justifice prezenţa? Pot sta acolo cu acordul dumneavoastră verbal. Ar avea nevoie de vreun înscris doar pentru stabilirea reşedinţei.
Oricum, puteţi încheia cu ei un contract de comodat (folosinţă gratuită) pentru perioada de un an (sau mai mult, după cum doriţi).
NU le dati prea multe drepturi (contracte scrise si alte forme legale) caci nu ii mai scoateti de acolo decat cu proces la judecatorie. Mai ales ca ei vor investi acolo, mai ales ca dvoastra o sa vreti sa vindeti. NU le faceti buletine si vize de flotant acolo!
Stiu ca raspunsul meu este un pic pe langa ce ati intrebat, dar am vazut multe situatii in care asa zisii amarati /ajutati si-au aratat coltii cand a sunat ceasul. Mare grija!