avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie suspendare permis auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie suspendare permis auto

In seara zile de 19.09.2013 ma deplasam spre Timisoara, iar in loc Vetel din jud Hunedoara am fost oprit de politie pe motiv ca am depasit neregulamentar. Insa acest lucru nu poate fi dovedit de catre politisti, masina din fata mea vrand sa intre in parcarea unei pensiuni din zona, eu trecand pe langa acesta cu emorma viteza de aproximativ 50 km/ora (aceasta necontestand-o), soseau nefiind marcata cu line simpla sau dubla continua. Ce e mai grav politistii ieseau din spatele acestei pensiuni fara nicio lumina aprinsa, nici cea de intalnire, nici girofarul (era ora 2-2.30 dimineata), au trecut pe asa zisa linie continua si au intrat in parcarea pensiunei (trecand de doua ori peste "linia continua"), dupa circa 500-600 metrii ma trezesc cu ei in spatele meu facandu-mi semn sa trag in cea mai apropiata parcare. Mi s-a adus la cunostinta ca am depasit neregulamentar si ca imi suspenda carnetul, i-am intrebat daca ei au voie sa treaca peste linia continua de doua ori si chiar fara lumini aprinse. Nu am primit nici un raspuns, au intocmit proces verbal, vrand sa mentionez de ce nu sunt de-acord cu suspendarea carnetului, nu m-au lasat sa scriu toata motivatia ci doar cat incape in cele doua randuri, nelasandu-ma sa scriu ca erau fara luminile pornite, pur si simplu mi-a luat clipbord-ul din fata si nu mi-a dat nici macar o copie dupa procesul verbal ci doar dovada de 15 zile. Vreau sa depun plangere la judecatorie. Care sunt sansele sa castig?, mai mentionez ca pe proces au trecut doar ca am depasit neregulamentar o masina, fara numar de inmatriculare si fara martori, eu avand doi martori.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
ioanmariusmoisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 11:08, 20 Octombrie 2017
Buna ziua,
Aveti sanse. Ar fi bine sa aveti si martori, daca erati cu cineva in masina.
Folositi-va de faptul ca nu v-au lasat sa scrieti obiectiunile. Este motiv de nulitate absoluta a P.V.
Folositi cauza Anghel versus Romania de la CEDO care spune ca un P.V. trebuie demonstrat de cel care il intocmeste asa cum trebuie demonstrata vinovatia unui faptuitor penal. Cititi pe net mai multe si documentati-va.
Atentie: contestatia se depune in maximum 20 de zile de la primire, acesta fiind termen de decadere.
Dupa depunerea dosarului la instanta veti lua un certificat de grefa si in baza lui va veti pastra permisul pana la ramanerea definitiva a sentintei.
Multa bafta!
av. Gabriel Klein Kiritescu
multumesc, dar pot face plangerea fara procesul verbal care nu mi-a fost inmanat, nici macar nu am reusit sa vad daca mi-au dat si amenda contraventionala. Am martori.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
ioanmariusmoisa, utilizator
Dupa cum am spus, plangerea se depune in 20 de zile DE LA PRIMIREA P.V.
Daca au trecut mai mult de 30 de zile de la momentul incheierii si nu l-ati primit, este inca un motiv de nulitate.
Amenda este administrativa nu penala. Amenda penala nu se poate da decat de instanta si doar pentru fapte penale (infractiuni) nu pentru contraventii.
av. Gabriel Klein Kiritescu
multumesc mult pentru raspunsuri.
Termenul de depunere a plangerii este de 15 zile de la comunicare si nu 20 de zile.

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. –
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Alte discuții în legătură

Predare permis conducere mabodan mabodan Am contestat un p.v. si am pierdut contestatia ramasa definitiva,in cat timp de la comunicare trebuie predat permisul? (vezi toată discuția)
Intampinare proces verbal inpotriva parcari neregulamentare DjAlexz DjAlexz Buna ziua Cine ar putea sa ma ajute si pe mine cu o intampinare impotriva unei parcari neregulamentare care nu sa dat de agentul constatator si nu a fost nici ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 30 de zile pentru neacordare prioritate de trecere pieton. kata123 kata123 Buna ziua, Ieri pe DN1A in dreptul localitatii Valenii de Munte, am fost tras pe dreapta de catre un echipaj de politie care mi-a cerut actele dupa care mi-a ... (vezi toată discuția)