avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O parere... pentru cine intelege
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O parere... pentru cine intelege

Buna ziua,
as dori sa va prezint urmatoarea situatie:
In urma cu 1 an si jumatate am fost concediata de la firma "X".Am dat fiarma in judecata si am castigat.Sunt obligati sa ma reincadreze pe postul avut anterior.Intre timp,am fost angajat la o alta societate"Y",care in urma restructurarii,m-au disponibilizat.Am ajuns in somaj,acum 1 luna de zile.Printr-un executor jud.am reusit sa pun sentinta in executare si firma"X" sa ma reangajeze.Dupa 1 zi,mi-am dat demisia de la societatea "X".
Prezentandu-ma la somaj,sa le prezint situatia,mi-au anulat somajul,chiar cu data la care m-au luat in evidenta si a trebuit sa inapoiez ajutorul de somaj(noroc ca numai ptr 1 luna),plus in perioada cat am fost in somaj,am frecventat un curs organizat de ajofm,la care a trebuit sa renunt(si la asta).Acum,sunt luat in evidenta ca somer neindemnizat.Firma "X" a platit revisal,ca si continuare pe perioada cat a fost incetat CIM,dar inca nu a inchis CIM(cu data ultimei mele demisii).Deci,azi sunt in plop si plopu-n aer,cum ar zice unii...
Intrebare:
1.Au interpretat bine oare cei de la ajofm,privind scoaterea de la indemnizatie cu data intrarii in plata,de fapt,sau trebuiau sa intrerupa doar cu data renagajarii mele?
2.Nu am dreptul in aceasta situatie la un curs gratuit din partea ajofm?(fiind somer neindemnizat).
Astept raspunsuri
Cel mai recent răspuns: eukyra , utilizator 17:06, 21 Septembrie 2013
1. - AJOFM a procedat corect.
- Reangajarea la firma X in baza hotararii judecatoreste s-a facut cu plata retroactiva a drepturilor salariale si ca urmare trebuie sa restituiti indemnizatia de somaj pe perioada in care ati beneficiat si de salariu si de indemnizatie de somaj.

2. - Nu trebuia sa renuntati la cursul acela organizat de AJOFM.
- Acum vreti sa faceti altul (!?). Se pare ca va jucati cu AJOFM.
- Legea spune ca "se poate beneficia de servicii de formare profesionalã gratuite, o singurã datã, pentru fiecare perioadã în care persoana se aflã în cãutarea unui loc de muncã".

tudorvaleriu a scris:

1. - AJOFM a procedat corect.
- Reangajarea la firma X in baza hotararii judecatoreste s-a facut cu plata retroactiva a drepturilor salariale si ca urmare trebuie sa restituiti indemnizatia de somaj pe perioada in care ati beneficiat si de salariu si de indemnizatie de somaj.

2. - Nu trebuia sa renuntati la cursul acela organizat de AJOFM.
- Acum vreti sa faceti altul (!?). Se pare ca va jucati cu AJOFM.
- Legea spune ca "se poate beneficia de servicii de formare profesionalã gratuite, o singurã datã, pentru fiecare perioadã în care persoana se aflã în cãutarea unui loc de muncã".

La pct.2,poate m-ati inteles gresit.Cei de la AJOFM nu mi-au dat dreptul sa continui cursurile.Chiar d-na directoare s-a impotrivit,cu toate ca au fost colegi de-ai dansei care au spus ca dpdv legal,am dreptul.Credeti-ma,nu ma joc cu legile,tocmai ca le respect,am vrut sa aud pareri pertinente si va multumesc mult.La pct.1,asa am considerat si eu corect.
Reintegrarea dvs, in baza hotararii judecatoresti , are ca efect faptul ca perioada respectiva - somaj - nu se ia in calcul pentru a participa la cursurile organizate de AJOFM.

Fiind somer fara indemnizatie , aveti dreptul de a beneficia gratuit de servicii de formare profesionala.
@freeelis,
va multumesc pentru raspunsuri.
In alta ordine de idei,o alta intrebare.
Daca,prin sentinta judecatoreasca,angajatorul nu pune in aplicare sentinta,se apeleaza la executor judec.ptr.punerea ei in aplicare,angajatorul trebuie sa plateasca sume restante(pana la reangajare),se poate sustrage in vreun fel platii acestor obligatii?
Un angajator se poate sustrage de la plata acestor drepturi stabilite printr-o hotarare judecatoreasca.

Daca debitorul nu executa de bunavoie hotararea judecatoareasca, atunci va trebui sa se apeleze la un executor judecatoresc.
De asemenea, daca ati depus o solicitare catre angajator sa va plateasca aceste drepturi si acesta nu s-a conformat solicitarii dvs in termen de 15 zile de la data depunerii cererii , atunci puteti formula plangere penala impotriva acesuia pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.261 C.mun.

Alte discuții în legătură

Casa de pensii nu vrea sa puna in aplicare o hotarare judecatoareasca definitiva. ce pot face? magdalenacatalina magdalenacatalina In luna februarie a.c. am obtinut o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti prin care mi s-a stabilit majorarea pensiei conform adeverintei de venituri ... (vezi toată discuția)
Care este termenul legal pentru plangere penala ? florinsadova florinsadova In data de 10.02.2009 am obtinut sentinta definitiva si executorie intr-un litigiu de munca.Am solicitat printr-o cerere scrisa reangajarea si celelalte ... (vezi toată discuția)
Angajarea in perioada de somaj? draganmariana draganmariana Am avut la firma 3 angajati care din luna ianuarie sunt in somaj. Acum incepand cu 01.august 2012 dorim sa-i reangajam pe aceiasi. Intrebarea mea este , cum ... (vezi toată discuția)